Füzesabony

2024.03.15. 17:06

A szabadság felelőssége: hogy valóra kell váltanunk mindazt, ami a szabadságból következik

A Szabadság úti 48-as Emlékműnél tartottak városi ünnepséget Füzesabonyban az 1848-49-es forradalom és Szabadságharc 176. évfordulóján.

Sike Sándor

A Himnusz elhangzását követően Veres Péter önkormányzati képviselő, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke mondott ünnepi beszédet az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezés füzesabonyi városi rendezvényen pénteken délelőtt.

Veres Péter ünnepi beszéde
Veres Péter ünnepi beszéde során
Fotó: Siker Sándor/Heves Megyei Hírlap

A szónok szerint hétköznapjainkat rengeteg gond terheli meg: a szomszédunkban dúló háború, az emberi konfliktusok, amelyek sokunk életében napról napra ismétlődnek. 
– Méltán érezhetjük úgy, hogy sok minden hiányzik az életünkből. De van egy nagyon fontos dolog, amit sokszor természetesnek veszünk, vagy sokszor elfelejtünk. Van szabadságunk!. Szabadság, amely annyi nemzedéknek nem adatott meg. Szabadság, ami lehetőséget ad arra, hogy ezeket a hiányokat pótoljuk. Szabadság, ami esélyt ad arra, hogy emberhez méltó életet éljünk, hogy a saját emberségünkből, a saját akaratunk szerint éljünk – fogalmazott.
Ünnepi beszédében Veres Péter – miután elemezte a forradalom menetét, szólt céljairól – kitért arra, hogy ezt a bizonyos szabadságot, abban az időben azonban kezdettől fogva veszély fenyegette. Rövidesen kiderült, hogy halálos veszély. A nemzet egy emberként állt talpra ebben a veszélyben, és vállalta a harcot szabadságáért. A harcot, amely nagyon is egyenlőtlen volt, és rengeteg emberi áldozattal járt. 
– A szabadság felelőssége: hogy valóra kell váltanunk mindazt, ami a szabadságból következik. Ki kell teljesítenünk az életünket. De a szabadság csak lehetőség: magunk éljük az életünket. Minden lehetőség csak annyit ér, amennyit valóra tudunk váltani belőle – vonta meg a tanulságot ünnepi beszéde végén az önkormányzati képviselő. 
Az ünnepségen műsorral működtek közre a Teleki Blanka Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. Fellépésüket követően pedig a társadalmi, politikai és civil szervezetek megkoszorúzták az emlékművet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában