Népművészet

2024.03.11. 20:40

Az egri híres viseletkészítő méltatja a 96 éves mestert

Egri népművész méltatta az idős mestert, akinek most nyílt életmű kiállítása a pesti Vigadóban.

Barta Katalin

Az egriek is hálásan köszöntötték Pesten az idős mestert.

Forrás: Berzeviczy-Fehér Jánsoné / Facebook

A fedémesi származású, Egerben élő kiváló viseletkészítő, Berzeviczy-Fehér Jánosné sokat köszönhet Kovács Miklós, Kossuth-díjas kékfestő mesternek, akinek munkája hozzásegítette a legszebb kollekcióinak megteremtéséhez. Hála és köszönet jár a 96 éves mesternek, akinek tiszteletére március 5-én a pesti Vigadóban nyílt kiállítás életművét méltatva - írta népművészünk közösségi oldalán.  

A Népművészet Mestere, a Nemzet művésze maradandót alkotott, s a hazai népművészek rengeteget köszönhetnek értékteremtő munkásságának. 

- Hálás vagyok Miklós bácsinak, hogy palóc viseleteim elkészítésénél mindig segítette munkámat azzal, hogy az általa készített kékfestő alapanyagokat használhattam. A kékfestő alapanyagok most viselet formájában tisztelegnek a Mester előtt! - tette hozzá a viseletkészítő, aki az elmúlt évtizedekben a palócság legszebb motívumait, és üzenetét örökítette át az utókornak, Kovács Miklós bácsi kékfestő anyagai is számos gyönyörű viselet alapanyagául szolgáltak.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában