Avatás

2024.03.20. 19:46

Az öreg katonák szíve is meglágyult, kadétokat avattak a Wignerben + videó, fotók

Tizedik alkalommal tartottak kadétavatót az egri Wigner középiskolában. Az elsőévesek megkapták az intézmény jelképét.

Szabadi Martina Laura

Kadétokat avattak a Wignerben

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Az évfordulók esztendeje ez, hiszen hazánk 25 éve a NATO tagja, húsz éve vagyunk az unió tagjai és tizedszer avatunk kadétokat a Wignerben, hangzott el a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium kadétavató ünnepségén szerdán. 

Kadétavató ünnepség a Wignerben
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Egy évtized alatt sok minden változott, alakult a képzésben, s nőtt a létszám is mára. Köszönjük a támogatást – mondta az iskola egy diákja.
– A beiratkozással kadétok lettetek, de mostanra sokat tanultatok is – mondta Busák István igazgató, mielőtt a diákok megkapták a Wigner kitűzőt.

– Sikert sikerre halmoztak tanulóink az elmúlt 10 évben. A kitűző azt mutatja, hogy ti is ide tartoztok. Legyetek hazánk hasznos polgárai, ha úgy hozza a sors, akkor a magyar honvédségnek is tagjai lesztek. Kötelességeitek vannak szülitek, tanáraitok és önmagatok felé, melyeket a beiratkozással vállaltatok – hangsúlyozta.

A jelképeket  Bozó Tibor altábornagy, a Honvédelmi Sportszövetség elnöki tanácsadója adta át a kadétoknak, mindegyikükkel beszélt is előtte néhány mondatot. Ezt követően kiemelte: nagyon fontos a szülők hatása, jelenléte.

– Hazánkban már 149 kadétiskola van, több mint 9500 diákkal – közölte. – Jó úton halad, fejlődik a Wigner. Különösen figyelek az iskolára. Csodálatos dolog a gyermek fejlődése, szülőként állok itt én is. A tanárok a szellemiséget is átadják, melyet a diákság példaként vehet. Az öreg katonák szíve is ellágyul az ifjúságot látva. S tudnunk kell, amilyet nevelünk, olyat szakítunk idős korunkra, hiszen ekképp vezetik majd a fiatalok az országot. Öröm elkötelezett fiatalokkal foglalkozni, beszélgetni. Kevés diák mondta, hogy ne sportolna. Ez maradjon is így, hiszen nagy baj van, ha valaki nagyon okos, de nem tud egy kalapácsot felemelni, de hiába erős, ha a fejében fűrészpor van. Legyetek jó hazafiak! A hazafiság nem elcsépelt dolog. Azért vagyunk több mint 1000 éve a Kárpát-medencében, mert mindig voltak jó hazafiak. Felejtsétek az énközpontúságot, közösségben gondolkodjatok! – hangsúlyozta. 

Az eseményen tiszteletbeli kadétokat is avattak. Az igazgató megköszönve a támogatást az intézmény tiszteletbeli kadétjának nevezte dr. Drót László dandártábornokot, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnokát, dr. Juhász Atilla Simon vármegyei közgyűlési elnököt és Simon Gábor őrnagyot, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztálya Humántámogató osztályának főtisztjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában