Nem mindennapi

2024.03.12. 13:30

Ritka látványt nyújt a térségünkben időző darvak csoportja

Az MME közlése szerint a daru hazánkban ritka fészkelő, itthoni állománya rövid távú vonuló, mivel telelőterülete a Mediterráneum. Rendszeresen, nagy számban vonulnak át a darvak Magyarországon, kis számban pedig rendszeresen telelnek nálunk.

Hornyák Réka

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Heves Megyei Csoportja tette közzé a jó hírt Facebookon, miszerint ismét egy madár ritkaság látható, a térségünkben időző darvak társaságában. 

Csodás látványt nyújtanak a térségünk fölött vonuló darvak
Csodás látványt nyújtanak a térségünk fölött vonuló darvak
Forrás: MME Heves Megyei Csoport/facebook

Pár napja ugyanis, Atkár és Csány között, darvak időznek egy kukorica tarlón. Mint írják, érdekes látvány a Mátra közelében táplálkozó darvakat megfigyelni. A térségünkben időző darvak közül az egyikük színes gyűrűvel van ellátva, amely gyűrű információnak utána jár a madártani egyesület heves megyei csoportja. 

Ritkaságnak számítanak a térségünkben időző darvak

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága honlapján olvasható a daruról, hogy az, egy akár 20 évet is megélő, impozáns madár, mely egykor a Kárpát-medence mocsárvidékének egyik jellegzetes költőfaja volt. Érdekesség, hogy az 1910-es évek után majdnem 100 évig nem költött Magyarországon. Ezt követően először 2015-ben Veszprém megyében, majd 2021-ben Vas megyében telepedett meg egy-egy pár. Érdekes, hogy nem a Dunántúlon, hanem inkább a hortobágyi, mezőségi és dél-alföldi részeken nyaralnak évente több százas nagyságrendben. 

Mint írják, a darvak tavasszal és ősszel is nagyszámban pihennek meg hazánk pusztáin, szántóföldjein. Míg tavasszal viszonylag rövid ideig tartózkodnak nálunk, addig ősszel már augusztus második felében megérkezhetnek az első csapataik és egészen a keményebb fagyokig kitarthatnak nálunk

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában