Kalandok a várban

2024.03.05. 19:03

Kihirdették a tavaszi programokat és kiderült, melyek az egri vár borai

Kihirdették, melyek lettek az egri vár borai és megtudtuk, milyen programokra készülhetünk tavasszal. Az egri vár újdonságokkal készül.

Szabadi Martina Laura

Kihirdették az Egri Vár Bora 2024 nyerteseit kedden a vár zászlódombján. Tarsoly József hegybíró elmondta, nem volt könnyű feladat kiválasztani a nedűket, a 14 egri bikavér közül Szuromi Családi Birtok 2021-es Egri Bikavér Superior bora lett az első, Tarsoly József kiemelte, hogy szép állapotban van a bor, s érezhetően még csak most indult el felfelé. A rosé és a csillag is 2023-as évjárat: az Ostoros Családi Pincészet Egri Roséja és Gál Tibor Egri Csillaga viselheti az Egri Vár Bora címet.

Egri vár bora, Dobó István Vármúzeum
Kihirdették a tavaszi programokat és kiderült, melyek az egri vár borai
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az eseményen dr. Ringert Csaba igazgató ismertette a tavaszi turisztikai programokat a várban. Elmondta, a Lenkey-házba már  most érkeznek a csoportos foglalások, ily módon hét közben előzetes bejelentkezés után látogatható, péntektől vasárnapig pedig bármikor, egyénileg is meg lehet nézni a házat és benne a tárlatot.

– A március 15-i hosszúhétvégén 3 napos programot kínálunk, lesz tárlatvezetés a Lenkey-házban, hagyományőrző bemutatók és lovashuszárok bemutatója is. A déli fogadóépületben hamaraosan megnyílik a magyar honvédség kiállítás, látogatóink számára idén is több új attrakcióval készülünk. Elkészült a megújult Varkoch kapubástya kiállítás, ami többek között egy XVI. századi őrtornyot mutat be annak bútorzatával, fegyvereivel. A tavasz második felében beindul a péküzem a Cipóosztóházban, ahol kizárólag természetesen alapanyagokból készült, a korabeli ízeket és formákat megidéző pékárút, valamint frissítőket kínálunk kedves vendégeinknek. Idén tavasszal ismét megnyitja kapuit a küllemében és tartalmában is megújuló az Egri vár története című kiállításunk, a Gótikus Püspöki Palota emeletén. A talán egyik legjobban várt attrakciónkat a szezontól tárlatvezetők segítségével, garantált napi programként is megtekinthetik. Az egri vár vitézei pedig továbbra is napi 7 alkalommal kalauzolják vendégeinket az erődítés falai között – ismertette. Hozzátette, helyieknek nemzeti ünnepeken ingyen látogatható az egri vár, ezekhez pedig igyekeznek tematikus hétvégéket kapcsolni.

HMM_0139, Dobó István Vármúzeum
Tarsoly József, Eger Város Hegyközségének hegybírója, Ifj. Szuromi Mihály, a Szuromi Családi Birtok borásza, Adamovich Károly, az Ostoros Családi Pincészet borászati üzemvezetője és Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egri vár programjai

Novákné Mlakár Zsófia megbízott szakmai igazgatóhelyettes kiemelte, a Lesznai Anna kiállítás a Ziffer Sándor Galériában továbbra is megtekinthető, s múzeumpedagógiai foglalkozásokat is terveznek hozzá.

– Eger és az egri vár 1704. Ferdinand Zinzendorf kapitány naplójának tollrajzai című vándorló kiállítást február elejéig tekinthette meg a nagyközönség a Gárdonyi téren. Ezután felköltözik a vára, s múzeumi óra keretében az érdeklődő diákok közösen fedezhetik fel és hasonlíthatják össze az általuk ismert várat és várost. Fontosnak tartjuk a társadalmi felelősségvállalást, éppen ezért felhívnánk a figyelmet a beporzók napjára is. Az elmúlt években rohamosan csökkent a beporzásban résztvevő rovarok száma hazánkban. A Dobó István Vármúzeum is kapcsolódott az országos kezdeményezéshez, mely során intézményünk célja bemutatni az emberiség története során mi mindent köszönhetünk a beporzásban fontos szerepet betöltő rovaroknak és növényeknek. Március 11-én egri osztályok számára hirdetünk meg egy ingyenes online játékokra épülő témanapot. Célunk, hogy a kiállításainkban találjanak meg minél több olyan műtárgyat, melyen beporzók, növények vagy hozzájuk kapcsolódó régi mesterségek jelennek meg – ismertette.

A Gárdonyi-kertben is lesznek programok a beszámoló szerint. Az évszakok a Gárdonyi-házban foglalkozás során Gárdonyi otthonában az író hétköznapjairól szólnak a történetek: mivel foglalkozott, hogyan teltek napjai, milyen műveket ihlettek az évszakok, a természet. 

– Idén is folytatódnak a kifejezetten családok számára meghirdetett múzeumi kalandozásaink. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok számára biztosított múzeumpedagógiai foglalkozásaink alapján, több generációnak nyújtsunk ismereteket kiállításainkból és gyűjteményeinkből kiindulva. Minden hónapban egy alkalommal várjuk az érdeklődő kicsiket és nagyokat, akik számára egy-egy érdekes közösen megoldható feladatsorral készülünk. 

  • Április 5-én Lenkey János tábornok, 
  • május 5-én pedig a Lesznai Anna munkássága kerül a VárCsaládiKör fókuszába. Folytatódnak az ismeretterjesztő, felfedező-és alkotó foglalkozások szépkorúak részére a Dobó István Vármúzeumban! 
  • Márciustól decemberig minden hónapban egy alkalommal várjuk „akadémistáinkat”, akik tárlatvezetések, alkotó foglalkozások, előadások keretében mélyíthetik el ismereteiket, válhatnak egy aktív közösség részévé – sorolta.

H. Szilasi Ágota gyűjteményi osztályvezető főmuzeológus kiemelte, 2024-ben is folytatódik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem KMI Vizuális Nevelés- és Művészetelméleti tanszékének szabadegyetemi előadássorozata a Ziffer Sándor Galériában. Az előadássorozat célja a kortárs képzőművészet népszerűsítése, megismertetése, közérthetővé tétele. A tavaszi szemeszterben a kortárs képzőművészet intézményrendszere, intézményessége kerül fókuszba – galériák, gyűjtemények, biennálék vizsgálatával és bemutatásával. Az előadók aktív kurátorok és olyan témákat választottak saját praxisukból vagy kutatási területeikből, melyek betekintést nyújthatnak a képzőművészet bemutatásának, kutatásának és hozzáférhetővé tételének helyszínein folyó munkába, tendenciáiba. A XXV. Egri Országos Akvarell Triennálé keretében a vármúzeum és a Magyar Vízfestők Társasága pályázatot hirdet, melynek anyagából megrendezi a triennálét 2024. június 22 és október 27 között. A Nemzeti Kulturális alap Támogatásával megvalósuló program célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a műfaj képviselőinek. A Dobó István Vármúzeum több mint kétszáz darabos magas kvalitással bíró kortárs akvarell gyűjteménye a példa arra, hogy e nagyon érzékeny műfajra építő kiállítássorozat művészetet indukál, s hogy egy-egy országos tárlatra invitáló felhívás remekművek létrejöttét eredményezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában