Életmentésben kiváló

2024.03.21. 06:53

Életmentésben a legjobb az új defibrillátor, de a mentők a segítségünket kérik

A mentőmotorosoknál kiválóra vizsgázott az újgenerációs életmentő eszköz. Az életmentésben az OMSZ Alapítványt a Heves vármegyében élők is segíthetik.

Szabó István

Ötösre vizsgázott az életmentésben a tavaly nyáron megvásárolt 5 darab Reanibex 500 EMS újgenerációs defibrillátor a mentőknél, tájékoztatta portálunkat dr. Czakler Éva az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Alapítvány kuratórium alelnöke, az OMSZ szolgálatvezető főorvosa. Mint mondta, a Reanibex 500 EMS a kategóriája egyik legjobb mentéstechnikai eszköze, beszerzési ára 7,5 millió forint. Felajánlásaikkal a Heves vármegyében élők is segíthetik újabb életmentő eszközök beszerzését, tette hozzá.

A mentőmotorosoknál kiválóra vizsgázott az újgenerációs életmentő eszköz. Az életmentésben az OMSZ Alapítványt a Heves vármegyében élők is segíthetik.
A mentőmotorosoknál is bevált az életmentési eszköz. Archív fotó
Forrás: Beküldött

– Aktív mentőorvosként a technika fejlődése egyet jelent számomra az életmentésben rejlő új lehetőségekkel, ezért mindig izgalommal tölt el, amikor alapítványunknak sikerül a legmodernebb készülékeket beszereznie. A mentéstechnika világában mindig rengeteg az új fejlesztés, és ha életmentésről van szó, csak a legjobb eszközökkel érhetjük be. Az újítással azonban felelősség is jár. Defirbrillátorok esetén különösen fontos, hogy ne csak a gyártók ismertetőit bújjuk, hanem első kézből szerezzünk tapasztalatokat a kinézett készülékekről. Ezért az eszközöket a legkeményebb kiképzésnek vetettük alá, és azok az elvárásainknak megfelelően a Mentőmotoros Szolgálat bajtársainál jelesre vizsgáztak. A mentőmotorosok beszámolója jól mutatja, hogy milyen hatalmas segítséget jelent az új eszköz a bajtársak mindennapjaiban, és élet-halál helyzetekben egyaránt – emelte ki dr. Czakler Éva.

Nagy Norbert mentőtechnikus, a Mentőmotoros Szolgálat vezetője szerint az új életmentő eszköz kompakt, kézre áll, alig néhány kiló, de rendkívül sokat tud.

– Motorosként többnyire egyedül érkezünk és kezdjük meg az ellátást, így különösen sokat jelent, hogy ilyen praktikus. Ráadásul a hordtáskája ütésálló, így bármilyen behatás is éri, a készüléknek akkor sem lesz baja, nagyon strapabíró. Ha kimegyünk egy beteghez, az ellátásnak vannak kötelező lépései. Így megmérjük a vérnyomást, a pulzust, a szaturációt vagy épp a testhőt – ezeket pedig mind az új géppel tesszük már. A készülék ugyanis nem csak defibrillátor, hanem egy komplex monitorozó eszköz, így minden betegellátásnál használják a bajtársak. EKG is készíthető vele, az eredményeket pedig digitálisan vagy a készülék saját nyomtatóját használva, szalagon is átadhatjuk a kórházi csapatnak – részletezte Nagy Norbert.

A mentőmotoros ugyanakkor hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy ha megtörténik a baj, a közelben lévők merjenek cselekedni.

– Ha valaki összeesik, tíz másodperc alatt meg lehet állapítani, hogy lélegzik-e. Ha valaki csak eszméletlen, van légzése, keringése, nincs szükség újraélesztésre. Ám ha nem vesz levegőt, akkor azonnal el kell kezdeni a mellkaskompressziót, és ezzel egyidejűleg mentőt hívni. A bajtársak perceken belül a helyszínen lesznek, és átveszik a beteget. Én arra biztatok mindenkit, hogy ha ilyen esetet látnak, bátran merjenek cselekedni, hiszen a beteg élete múlhat ezen. Néhány perc az egész, elrontani pedig nem lehet. Igen gyakori, hogy megkezdett újraélesztést veszünk át, sokszor épp a szülő éleszti újra saját gyerekét. Drámai helyzetek ezek, de fontos, hogy nyugodtak maradjanak, és rögtön kezdjék el a mellkasi nyomásokat – ártani nem tudnak vele! – hangsúlyozta Nagy Norbert.

Dr. Czakler Éva végül felhívta a figyelmet arra, hogy adományaink révén újabbat vásárolhatnak a kiválóra vizsgázott defibrillátorból az OMSZ számára. 

– Kérjük, segítsen tovább emelni a hazai mentőellátás színvonalát! – tette hozzá az OMSZ Alapítvány kuratóriumi alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában