Daliás lovasok

2024.03.16. 17:42

Hagyományőrzőké volt a főszerep az egri várban szombaton + fotók, videó

Szombaton egészen délután négy óráig zajlott a hagyományőrzők bemutatója az egri várban.

Szabadi Martina Laura

 A Dobó István Vármúzeum vendégei voltak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület, ők lovasbemutatót tartottak illetve a huszárok életébe is bepillanthattak a várba látogatók: egész napos program volt a szablyavívás, verbuválás, katonadalok verbunkos, lovas járőrözés. Az esős idő ellenére sokan voltak kíváncsiak a hagyományőrzőkre, a gyerekek megsimogathatták, a bátrabbak fel is ülhettek a hátasokra.

Szombaton egészen délután négy óráig zajlott a hagyományőrzők bemutatója az egri várban.
Hagyományőrző huszárok lepték el az egri várat szombaton
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Pattanytús Martalócok is újra ellátogattak a várba, ők a XVI. századi életmód bemutatásával kápráztatták el az érdeklődőket az Ispotály pince tetején. A csapat a hagyományőrző rendezvényeken nemcsak a történelmi eseményeket elevenítik fel, hanem a korabeli emberek ruházatának, életének, mindennapjainak korhű ábrázolása is cél. A résztvevők gyakran kutatnak az általuk hordott vagy használt felszerelések, egyenruhák és egyéb felszerelések után, szeretnék, ha ezek a lehető legjobban megközelítenék az adott korban használtakat. Sok esetben saját maguk készítenek ruhákat, fegyvereket, sátrakat.

A bemutatókon túl egész naposak voltak a tárlatvezetések az egri vár vitézeivel. A programok vasárnap is folytatódnak, a martalócok aznap is a várban lesznek, illetve kézműves foglalkozás is várja a családdal érkezőket a játszóházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában