Beruházás

2024.03.14. 12:58

Kilencezer tonna kőből készült a Tisza-tó hullámtörő gátja

Abádszalóknál építkeztek. A hullámtörő gát mentén hajóhelyeket is kialakítanak majd.

Molnár Helga

Elkészült az abádszalóki Abádi Kikötőben a hullámtörő gát, ami 220 méter hosszan védi a hajókat és az úszóházakat a hullámveréstől – számolt be róla az I Love Tisza-tó honlap. A hullámtörő gát építéséhez kilencezer tonna vízépítési követ használtak fel. Ez az első fázisa a hullámtörő móló projektjének a kikötőnél. A későbbiekben a védett oldalon többek közt 79 hajóhelyet fognak kiépíteni és végül sétány funkciót is kap.

Elkészült a Tisza-tó hullámtörő gátja
Elkészült a Tisza-tó hullámtörő gátja
Forrás: ilovetiszato.hu

A gát megfogja a szél keltette hullámokat, amik így már nem okoznak kárt a kikötőben, a hajókban és az úszóházakban.
– A hullámtörő gát 96 millió forintból, az 1,7 milliárd forintos fejlesztési pilot program részeként valósult meg, amiből összesen 16 újdonság jön létre a Tisza-tónál – fogalmazott Hubai Imre, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke az átadáson.

A hullámtörő gát építése széles spektrumot öleli fel az önkormányzatok és a vállalkozások tekintetében

Ez az első olyan beruházás, amit ünnepélyes keretek között adunk át, de folyamatban van a többi fejlesztés is – mondta Juhász Attila Simon, a tanács alelnöke, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke.

– A gát a kikötő vendégei számára szabadon látogatható lesz, azonban elkezdtük azokat a terveket kidolgozni, hogy a kintről érkezők, azaz a turisták is tudjanak itt sétálni anélkül, hogy a kikötő állandó vendégeit zavarnák – fogalmazott Hoffer Ferenc, a kikötő tulajdonosa. A gát még aszfaltborítást fog kapni és kandellábereket is kihelyeznek ide.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában