Jegyzet

2024.03.01. 08:00

Időzavar

Szabó István

Beköszöntött a naptári tavasz. A fák, a bokrok rügyei megmegduzzadtak a szokatlanul enyhe időben, a fű zöldelni kezdett. Téli álomból ébred a természet. A nap delelőn áll, 12 órát mutat a telefonom is, ám közeleg az újabb óraállítás. 

Jó ideje állítgatjuk óráinkat a nyári vagy téli időszámítás szerint. Gazdaságossági, energiahatékonysági, turisztikai indokai voltak a nyári bevezetésének. Szemérmesen fogalmazva, az ok a fejlődés, nyersen kimondva a valóságot, a pénz. Egy dolog maradt ki a számításból: az ember. Már megint. Hosszas felmérések után rájöttünk, hogy Európa-szerte elegünk van a félévenkénti óraállítgatásokból. Állítólag, előbb-utóbb vége is lesz. 

De melyik időszámítás legyen? A természetes téli vagy a profitorientált, bocsánat, a fejlődést biztosító nyári? Azt mondják, több a híve a nyárinak. Egy óra ide vagy oda, apróságnak tűnhet. De megéri-e újabb mesterséges életkörülményt kreálnunk magunknak? Azt, hogy délben egy óra legyen, örökre. Vajon képes-e a fejlődésre az évezredes bioritmusából már sokszorosan kizökkentett ember? Az az ember, aki már éjjel is dolgozik, vasárnap is bevásárol, és a busz után rohanva eszik, hogy egy kicsit aludjon rajta. És közben nem érti, hogy miért vált tömegbetegséggé a depresszió, és miért uralja a mindennapokat az agresszivitás. 

Irigylem a természetet. Neki nincs órája, nem tudja, mikor éri meg jobban ébrednie. Ha itt az ideje, azt teszi. Mint az idők kezdete óta. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shuttertock)

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában