A falu mestere

2024.03.19. 11:25

Jótékonyság: egy mozijegy árával támogathatjuk a bodonyi tűzeset károsultját

Filmvetítést rendeznek Egerben a bodonyi közösségépítőről, Farkas Istvánról, aki a közösség támogatására szorul, miután egy tűzeset során leégett a házuk. A jótékonyság nemes cél szolgál: A Falu Mestere dokumentumfilm vetítése március 22-én lesz az Urániában. A jegyárakból származó bevételt Istvánnak és beteg édesanyjának ajánlják fel.

Barta Katalin

Jótékonyság szándéka tölti majd meg a mozit Egerben, különleges, jótékonysági  filmvetítésre hívják az érdeklődőket március 22-én az Uránia Moziba. A vetítés célja, hogy közösen segítsünk a film főszereplőjének és beteg édesanyjának másik hajlékot találni, ugyanis a házuk januárban leégett. Gál Tamás, dokumentumfilm rendező, a Tv Eger szerkesztő riportere, megható s egyben elgondolkodtató dokumentumfilmet forgatott a Bodonyban élő Farkas István közösségépítőről. A tavalyi bemutató fényes sikert aratott a filmes szakmában. Gál Tamással ennek kapcsán portálunk is beszélgetett a témáról.  

Gál ­Tamás egyedi alkotást tett le a hazai filmes szakma asztalára
Forrás:  Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Több szervezet és magánember is arra kéri a közönséget, hogy támogassuk Farkas Istvánt, aki lelke Bodonynak. Mindannyiunknak példát mutat önzetlenségével, akaraterejével, áldozatkészségével. Sajnos most édesanyja és ő szorulnak segítségre. A mozijegyeket csak készpénzzel lehet megvásárolni, hogy a vetítés végén a mozi vezetősége átadhassa a teljes bevételt a károsult családnak.
A szervezők bíznak abban, hogy mindenki átérzi ezt a kegyetlen helyzetet és lehetősége szerint segíti a bajbajutottakat. 

Pénteken, március 22-én 18 órakor kezdődik az egri vetítés, amelyen Gál Tamás, a tavalyi BIDF-en debütált 72 perces diplomamunkáját,  A Falu Mestere című dokumentumfilmet mutatják be. 

Farkas István közösségépítő tevékenysége, valamint a helyi egyházi életben betöltött tevékenysége példaértékű minden magyar ember számára. Aki ennyit tett a bodonyi közösségért, megérdemel minden támogatást.

Gál Tamás filmkészítő a családot ért tragédiáról elmondta portálunknak, hogy idén januárban Bodonyban egy elektromos zárlat okozott tüzet egy fészerben, ami gyorsan átterjedt a lakóházra is, így a teljes tetőszerkezet megsemmisült. Az ott élőknek csak a menekülésre volt idejük. Az ingatlanban több helyiség kiégett, a mennyezet a tűzoltás következtében leszakadt, a berendezések, bútorok, elektromos eszközök nagy része pedig odalett. A ház lakhatatlan, Farkas István és beteg édesanyja a tél kellős közepén vált hajléktalanná. Ő az az István - a Falu Mestere, a Bodonyi Muzsikusok Estje főszervezője -, akiről két éve forgattam egy egész estés filmet. Az a nyughatatlan ember, aki állandóan a közösségért dolgozik, szívén viseli a helyi hitéletet, akire bárki számíthat a környéken, ha segítségre van szüksége. A katolikus egyház átmeneti szállást biztosított nekik májusig a bodonyi parókián. Az önkormányzat januárban nyitott bankszámlát, melyre a család várja a felajánlásokat, hogy a községben új hajlékot vásároljanak.
A folyamatkövető film egy egyszerű emberről szól, aki életét, kevés pénzét áldozza arra, hogy zsákfalujában közösséget teremtsen. Ugyanis itt megállt az élet, az idősek közül sokan meghaltak, a hagyományokat kevesen ápolják. István egyedüli Don Quijoteként küzd az érdektelenség ellen, és hogy megszervezze saját népzenei fesztiválját. Vajon sikerülhet-e neki?

A 72 perces ELTE diplomafilm tavaly debütált a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, az egri közönség júniusban láthatta először. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában