Természet

2024.03.18. 10:10

Különleges virágra bukkantak a Bükkben

Nem mindennapi virágot, méghozzá egy színhiányos leánykökörcsint kaptak lencsevégre a bükki erdőben. Mint kiderült, genetikai oka lehet a különleges jelenségnek.

Heol.hu

Újabb különleges virágzást fotóztak a Bükkben, ahol ezúttal egy ritkán látható természeti csodát örökítettek meg – számol be a berek.hu. Mint írják, a színhiányos leánykökörcsint Kaposvári László fényképezte még március elején. A természetbarát évtizedek óta járja az erdőket, s fotózza az érdekes jelenségeket.

Leánykökörcsinre bukkantak a Bükkben
Különleges virágra, leánykökörcsinre bukkantak a Bükkben
Forrás: berek.hu

Ahogy a portál arról beszámolt, a különleges, kék színárnyalat bár nem példa nélküli, de nagyon ritkán látni hasonló virágot.

– Ahogy az embereknek kék vagy barna a szeme, úgy vélhetően ez is valamilyen színváltozat, aminek genetikai magyarázata lehet. A csillagvirágból is vannak rózsaszínű és fehér egyedek, a magyar kikericsnek pedig normál esetben hat lepellevele van, de olykor lehet nyolc vagy akár kilenc is. Amennyiben nem okoz semmilyen kárt a növénynek a változás, akkor megmaradhat, de ha valamilyen hátrányos tulajdonsággal összekapcsolódik, akkor kihal – magyarázta Erdős László ökológus a Sokszínű Vidéknek.

Mint megtudtuk: a leánykökörcsin a száraz gyepek egyik legkorábban nyíló vadvirága. A szemet gyönyörködtető növényt 1982-ben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajjá nyilvánították.

A Natura 2000-es  jelölőfaj minden egyes példányának természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában