Gólyales

2024.03.14. 18:09

Mutatjuk, hol van a legtöbb gólyafészek a megyében

Március közepe van, s a következő hetekben egyre több fehér gólya érkezik majd meg a hosszú afrikai telelésből a fészkéhez. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tavaly 50 éve minden költést nyomonkövet a Gólyalesben.

Szabadi Martina Laura

Itt a tavasz, érkeznek haza a gólyák. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 50 éve vezet adatbázist a hazai gólyaköltésekről, melyekből az is kiderül, hol van a legtöbb gólyafészek a megyében. Az MME egy különleges nógrádi fészket mutatott be, amely Mihálygergén az adatok szerint 1973-ban épült, s 1974 óta költenek benne fehér gólyák.

Poroszlón van a legtöbb gólyafészek a megyében
Poroszlón van a legtöbb gólyafészek a megyében
Forrás: mme.hu

A Gólyales nevő adatbázisban minden fészek fel van tüntetve: a térképen jól látszik, hogy Heves vármegyében hol és mennyi gólyafészek található. Talán nem túl meglepő, hogy a legtöbb a Tisza-tó partján, Poroszlón épült. Ott több mint 40 gólyafészek várja haza a költőpárokat. A térségben pedig összesen több mint 100.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában