Madárbarát szövetség

2024.03.26. 06:55

Madárbarát települési szövetség alakult Heves vármegyei alapítótagokkal

A településeink madár-, illetve természetbarát fejlesztése a saját túlélésünk záloga is, deklarálja a szövetség. A madárbarát szövetségben Abasár és Markaz képviseli vármegyénket.

Szabó István

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kezdeményezésével és támogatásával 28 település önkormányzata az elmúlt héten megalapította a Madárbarát Települések Országos Szövetségét, tájékoztatta portálunkat Kazsu Attila abasári, illetve Holló László markazi polgármester. Abasár és Markaz az a két Heves vármegyei település, amely az alapító önkormányzatok között szerepel. A szervezet célja, hogy elősegítse a települési madárvédelem ügyét és a természettel összhangban történő településfejlesztést, tájékoztatott Frenyó Gábor, a szövetség elnöke.

A Madárbarát Települések Országos Szövetsége alapító tagjai az alakuló ülésen
A Madárbarát Települések Országos Szövetsége alapító tagjai az alakuló ülésen
Forrás: mme.hu

– Az alapítók egy olyan közösséget alkotnak, akik vállalják, hogy lehetőségeik szerint a település életének minden területén figyelembe veszik az élővilág és benne a madarak megóvásának szempontjait, legyen az egy új beruházás, építkezés, zöldterület-kezelés és -fejlesztés, egy patakpart helyreállítása, vagy lakossági szemléletformáló programok. A madárbarát települések megosztják egymással a jógyakorlataikat és arra törekszenek, hogy az egyre erőteljesebb urbanizáció mellett is fenntartsák és megőrizzék az ökológiai szempontból értékes élőhelyeket környezetükben, amelyek otthont, táplálékot, és szaporodóhelyet kínálnak a madaraknak és számos más élőlénynek is. Mindez nemcsak a természetvédelem miatt fontos, hanem az emberi egészség szempontjából is. Egy olyan településen, ahol vannak élettel teli zöldterületek, egyszerűen jobb élni, hisz ezek nemcsak gyönyörködtetik az embert, hanem árnyékkal, párologtatással mérséklik a hőhullámokat, megszűrik az egészségkárosító szálló port, teret adnak a feltöltődésre, rekreációs tevékenységekre és erősíthetik a helyi közösségeket. Ma, amikor az ökológiai és klímaválság hatásait a saját bőrünkön érezzük, létfontosságú, hogy a településeinket madárbarát és természetbarát módon fejlesszük, mert mindez a saját túlélésünk záloga is – részletezte Frenyó Gábor.

Kazsu Attila az újonnan alakult szövetség elnökségi tagjaként arról beszélt portálunknak, hogy Frenyó Gábor, a MME alelnöke a szövetség alapötletével már 2019 októberében felvette a kapcsolatot azokkal a polgármesterekkel és képviselőkkel, akiknek volt MME-tagságuk. 

– Öten-hatan vettünk részt 2020. februárjában Túrkevén a szervezetté alakulást előkészítő összejövetelen, ám a további lépéseket a pandémia megakadályozta. A háttérben azért megmaradtak a közös munkálkodások. Ennek is köszönhetően tavaly az MME kiírt egy madárbarát települési programot, amelyre lehetett pályázni. Ezek elbírálásában már részt vettünk, de még mint MME-tag magánszemélyek. Végül az idei alakuló ülésre a már annak idején Túrkevén is megjelentek kaptak meghívást. Közben persze, mindannyian beszéltünk ismerősi körünkben a tervünkről, de így is nagy meglepetésünkre 28 önkormányzat képviselője jelent meg a megalakulás napján. Markaz is részben így került az alapító tagok közé. Távlati terveket is meghatároztunk. Komoly természetvédelmi törekvéseket fogalmaztunk meg települési szinten. Ezek olyan projektek lesznek a jövőben, amelyek segítenek az önkormányzatoknak a saját természetvédelmi rendeleteik, határozataik megalkotásában, a településük madárbaráttá tételében a fecskevédelemtől a biológiai szúnyogirtásig terjedő széles skálán. Ezeket az elképzeléseket szakelőadások révén a községekben be kívánjuk mutatni iskolák, óvodák, intézmények bevonásával, a nemzeti parkokkal való kapcsolattartás mellett – részletezte Kazsu Attila.

Holló László elmondta portálunknak, hogy mindig is fontos volt számára a környezetvédelem, kiemelten otthona, Markaz környékén.

– Hiszem, hogy cselekednünk kell, és nem holnap, vagy a jövőben, hanem most! Fontosnak tartom gyermekeinket környezettudatosan nevelni, és mi magunknak is így élni. A Természettudományi Múzeumban március 14-én olyan, települések közötti összefogást élhettünk meg, ahol megtapasztalhattuk, nem csak nekünk fontos a természet védelme, nem csak mi érezzük a klímaváltozás hatásait. Szemléletformáló programokkal készülünk, madárvédelmi projektekkel, melyekben a lakosság aktív részvételére is számítunk. Rendkívül szép helyen élünk, vigyázzunk rá közösen! – hangsúlyozta Holló László.

A Madárbarát Települések Országos Szövetsége alapító tagjai

Abasár, Balatongyörök, Baracs, Csopak, Érd, Gyenesdiás, Győr, Halimba, Kemeneshőgyész, Kispest, Kóspallag, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Markaz, Mezőberény, Nádasd, Nádudvar, Nógrádmarcal, Öcsöd, Petőfiszállás, Pilisborosjenő, Pomáz, Pusztaberki, Pusztaszer, Sárkeresztes, Szügy, Törökbálint, Túrkeve és Vöröstó.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában