Nemzeti ünnep

2024.03.15. 08:57

Gyászterapeuta, pszichológus és táncművész is kitüntetést kapott

A gyöngyösi születésű Dr. Zelena András gyászterapeuta, Dr. Dávid Mária pszichológus, gyógypedagógus és Barta Dóra táncművész is rangos elismerést kapott a nemzeti ünnepen. Magyar Arany Érdemkereszt, illetve Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kaptak.

Szabó István

A gyöngyösi születésű dr. Zelena András a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült idén, március 15. alkalmából. A Batthyány-Strattmann László-díjas gyászterapeuta, a Budapesti Gazdasági Egyetem Társadalomtudomány és Pedagógia Intézete Kommunikáció Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a Magyar Pszichiátriai Társaság rendes tagja.

Magyar Arany Érdemkereszt
Március 15. – Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetéseket is átadtak
Forrás: Máthé Zoltán/MTI

Dr. Zelena András 1984-ben született a mátraalji városban, Nagyfügeden járt általános iskolába, majd Hevesen érettségizett. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen végezte. A trauma, és veszteségtapasztalat interdiszciplináris témában PhD-doktori fokozatot, valamint thanatology MA diplomát szerzett.

Dr. Zelena András a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel
Dr. Zelena András a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel
Forrás:  Beküldött fotó

 A halállal, a haldoklással és a gyásszal foglalkozó tudományág a szakterülete és emellett a halálhír közlésének kutatásával is foglalkozik. Kutatási területe a prae- és perinatális veszteség és a manipuláció szituatív kutatása. A média gyakori szereplője magatartás-tudományi és társadalom-lélektani kérdésekben, médiamegjelenéseinek száma ezres nagyságrendű.

Magyar Arany Érdemkereszt Egerbe is jutott

Ugyanezt az elismerést vehette át:  dr. Dávid Mária pszichológus, gyógypedagógus, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pedagógiai Kara Gyógypedagógiai Intézetének igazgatója, főiskolai tanára. 

Dávid Mária 1991 - től dolgozik az Eszterházy Károly Egyetemen. Végzettségei: pszichológus, oligofrénpedagógia és logopédia szakos gyógypedagógus valamint munka- pályatanácsadó szakpszichológus.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész, a Kecskeméti City Balett, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház balett tagozatának vezetője, a Hírös Agóra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Barta Dóra 1975-ben született Egerben. 1986-1992 között a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult. 1994-ben megalapította a Pódium Tánc- és Balettiskolát, amelyet 2005-ig vezetett. 1995-2001 között a Budapest Táncszínház táncosa volt. 2001-2006 között az Egri Fesztivál Balett - művészeti vezetője volt, ezen időszakban a Erlau Táncfesztivál igazgatója volt. 2001-2007 között a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa. 2007-2011 között az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának vezetője volt. 2007-2009 között, majd 2011-től a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára. 2013-tól a kecskeméti Katona József Színház tánctagozatának, a Kecskemét City Balettnek balettigazgatója. 2008-tól a Badora Társulat vezetője.[6][7][8] 2021 júniusától a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában