Ünnep

2024.03.15. 16:12

Március 15. a szabadságszeretet szimbólumává vált, mondta Hiesz György Gyöngyösön

Gyöngyösön a nemzeti ünnepen felavatták az aradi tizenhármak szoborcsoportját is. Március 15. tanulsága, hogy a célt soha ne tévesszük szem elől: ez pedig a nemzet, a haza.

Szabó István

Gyöngyösön az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepség pénteken hagyományosan a Felsővárosi temetőben kezdődött a Bogdány József egykori 48-as honvéd tizedes sírjánál tartott megemlékezéssel. Március 15. programja tradicionálisan a Szent Bertalan-templomban folytatódott szentmisével. A megemlékezők ezután az Orczy-kastély falán elhelyezett emléktáblánál gyűltek össze. 1849. március végén a magyar fődereg Gyöngyösön és környékén összpontosult ellentámadásra. A sereg vezényletét március 31-én Görgey Artúr vette át, aki főhadiszállását az Orczy-kastélyban rendezte be. Április elsején, az itt tartott haditanácson pontosították az elkövetkező hadművelet tervét. Görgey mellett Aulich Lajos, Damjanich János, Kiss Ernő tábornokok, valamint Klapka György és Bayer József ezredesek vettek részt a tanácskozáson. A következő napokban a hatvani, a tápióbicskei és az isaszegi győzelmeket eredményezte a gyöngyösi kastélyban elfogadott haditerv.

Március 15. megünneplése Gyöngyösön
Március 15. megünneplése Gyöngyösön
Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az emléktáblánál a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium tanulói idézték fel előadásukkal a pesti márciusi ifjak két napját közvetlenül a forradalom március 15-i kitörése előtt. Ezután a gyöngyösi önkormányzat, a városi intézmények, hivatalok, iskolák, a pártok és civil szervezetek helyezték el a koszorúikat az emléktáblánál. Az ünneplők ezt követően átvonulnak a közeli Könyves Kálmán térre, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékművéhez, ahol Hiesz György polgármester mondott beszédet. 

– Március 15. politikai rendszerektől függetlenül a szabadságszeretet szimbólumává vált a magyar emberek szívében az eltelt 176 év alatt. A forradalom kitörése, a szabadságharc lefolyása mellett szólni kell azokról az ezrekről, akik életüket, szabadságukat áldozták a hazáért. És azokról a hősökről, akik aradi tizenháromként vonultak be a történelembe. Ma itt, a szobraik felavatásával nekik, de az egész szabadságharcnak állítunk méltó emléket. Olyan hősök ők, akik függetlenül attól, hogy nemesi vagy polgári származásúak, született németek, osztrákok, vagy magyar. szerb, horvát, örmény nemzetiségűek voltak, a legdrágábbat, az életüket adták a hazáért, a magyar szabadságért – örök példát állítva nekünk, utódoknak önfeláldozásból, hazaszeretetből, tisztességből. Máig ható tanulsága a forradalmainknak, szabadságharcainknak, sorsfordító korszakainknak, hogy párbeszéd kell, hogy egyezségre kell jutnunk. Az kell, hogy vallási, politikai, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül egy célt soha ne tévesszünk szem elől: ez pedig a nemzet, a haza – emelte ki Hiesz Gyögy.

A ünnepi műsorban a Pesti Zenés Színpad előadásában a Magyar vagyok! című verses, énekes összállítást láthatta a közönség, amelyben Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Balog Tímea énekművész lépett színre. Dr. Végh Attila gyöngyösi önkormányzati képviselő az ez alkalomra írt költeményét olvasta fel az ünneplőknek.

Az idei megemlékezés a 13 aradi vértanú honvéd tábornoknak emléket állító szoborcsoport felavatásával folytatódott. A gyöngyösi képviselő-testület Jakkel Mihály, valamint a Városszépítő és Védő Egyesület elgondolása alapján 2023-ban döntött arról, hogy felállítja az aradi vértanúk bronz mellszobrait. Az emlékművet félkörívben körülölelő szoborcsoportot Gáspár Géza szobrászművész készítette, aki huszonkét éven át Detken élt, jelenleg pedig az Amerikai Egyesült Államokban alkot. Az alkotó a távolból levélben köszöntötte a szoborcsoport avatásán megjelenteket, üzenetét Pifkó Tamás, a gyöngyösi polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője olvasta fel.

– Szeretném mély hálámat és örömömet kifejezni, amiért lélekben, és persze, szobraimmal Gyöngyösön lehetek ezen a szép napon, a nemzet ünnepén. A 13 aradi vértanú szobrát szívvel-lélekkel alkottam. A szoborcsoport odaadó tiszteletnyilvánítás azoknak, akik életüket adták a hazájukért – üzente többek között Gáspár Géza.

A 13 vértanú szobrát egyenként leplezte le Hiesz György polgármester, valamint Kárpáti István és Kévés Tamás alpolgármesterek, miután az Aradon kivégzett honvéd tábornokok utolsó gondolataiból hangzottak el idézetek Kautzky Armand tolmácsolásában.

 

 

 

 

 

 

 

 

– fogalmazott Hiesz György.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában