Múltidéző

2024.03.10. 10:58

Megkerültek a meglovasított lovak

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

Az előfizetők nyolc koronáért egy egész éven át kapták a hetilap számait

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. MEGJELENIK MINDEN VASÁRNAP. A „GYÖNGYÖSI JÓTÉKONY NŐEGYLET” HIVATALOS KÖZLÖNYE. 1904. ÁPRILIS 24. 

Érdekes gyülés. 
A „Mátra-Egylet” egyebek között kirándulási bizottságot is alakit évente. Alakitott most is, elnökül Dévai Sándort választotta meg. Ez a regiment nélküli vezér már évek óta buzgólkodik, fáradozik kirándulások létesitése körül, de mindeddig még annyira sem vitte, hogy a bizottság tagjai gyülésre járjanak. Most is egybehivta őket folyó hó 17-ére a Kaszinóba és bizony a konzekvens tagok közül egy árva lélek sem jelent meg. A leleményes elnök azután másként segitett a dolgon. Diszes kampániát toborzott össze és ha már kirándulni nem lehet, hát lerándult velök a Csathókertbe. Ott azután – mivel a kirándulási bizottság tagjaként minden Mátra-Egylet-i tag jogosult jelentkezni – rábirta a kampániát, hogy ilyenekül kivánkozzanak a bizottságba. Ezek kötélnek állva mindannyian jelentkeztek. Mikor ez megtörtént, se szó, se beszéd, megnyitotta a közgyülést, megválasztatta a tisztikart – melyet a bizottság maga választ és kifejtvén programmját a folyó évi kirándulások tekintetében, a gyülést bezárta. Nem volt tehát gyülés és mégis volt! 
 

HEVESMEGYEI GAZDASÁGI EGYESÜLET ÉRTESITŐJE. (HEVESI GAZDA) 1896. DECZEMBER 15. 

Szövetkezet létesitése. 
A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület karöltve a Hevesmegyei Gazdasági Öns. Hitelszövetkezettel azon törekedik, hogy a megyebeli gazdaközönség érdekében egy olyan szövetkezetet létesitsen, mely tagjainak előnyöket nyujtson. 
Tervbe vétetett egy hevesmegyei mezőgazdák szövetkezetének megalapitása, mely hivatott lenne a gazdaságban előforduló anyagok és eszközöknek első kézből, tehát a legjutányosabban leendő beszerzését biztositani. 
Más szóval, nem mennének át azon czikkek 3-4 kézen, nem kellene ezen kezek közbenjárását megfizetni. Viszont arra kivánna törekedni, hogy a gazdaközönség eladásra szánt terményei ne a 3-4-ik kézen át, de egyenesen jussanak el a vevőkhöz, s igy az árakban jobb irány lenne elérhető. 
Aki csak egy kissé gondolkozni tud, kell, hogy üdvözölje az eszmét, s hogy elösmeréssel adózzék azon áldozatkész férfiaknak, kik ezen eszme megvalósitásáért cselekedni késznek nyilatkoznak. 
(…) A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület és a Hevesmegyei Gazdasági Önsegélyző Hitelszövetkezet vezetői válvetve e térre léptek, s erős a reményük, hogy működésük jótékony hatását gazdaközönség élvezni fogja. Csakhogy a gazdaközönség is ébredjen elzárkózott lethargiájából, s ha tudomásukra hozzák, hogy egyesek és testületek érdeklődnek jólétükért; ne vonuljanak félre, s ne az ő közönyükön törjön meg a jóakarat, s ne az ő közönyükön szenvedjen hajótörést ama sokat igérő tervezet, mely egyenesen a gazdaközönség jólétének fejlesztéséért czéloztatik életre hivatni. 
Ezen munkálatokat minden részletében a közönség tudomására fogják hozni, hogy igy az egész munka a gazdaközönség előtt foljon le, hogy erről tudomással birjon, s hogy azután ha a megvalósuláshoz szükséges érdeklődés felhivásának ideje elérkezik, akkor ne kellessék az uttörőknek csukott ajtókon kopogtatni. Hogy a nagy közönség mély elismeréssel és tisztelettel a kezdeményezők iránt megragadja kezei közé a zászlót, maga legyen apostola azon ügynek, a mely senkinek másnak, mint a gazdaközönségnek nyujtana előnyöket. 
 

TISZAFÜRED. TISZAFÜRED ÉS VIDÉKÉNEK TÁRSADALMI, SZÉPIRODALMI ÉS KÖZGAZDASÁGI HETI LAPJA. 1883. FEBRUÁR 22. 

Erélyes, fáradhatatlan nyomozó. 
Pál Dániel tisza-füredi csendőr őrsvezető a napokban egy kocsit és két lopott lovat keritett kézre, melyeket Erdélyi György lopott és Erdélyi Mihály – György atyja – és Szabó Sándor tisza-füredi lakosok adtak tovább. A kocsit Kovács Lajos tisza-szöllősi lakosnál találta meg, honnan Füredre vitette, ő pedig Poroszlóra ment. Poroszlón a Bacsu György kocsijába fogott lovak közül az általa keresett egyik lovat felismerte, azt átvette és Bacsu Györgyöt az ottani őrségre kisérte. – Poroszlóról a megkerült lovon Mező-Kövesdre, innen pedig Novaj községbe lovagolt, hol is Vaji László istállójában a másik lovat is meglelte. Miután Bacsu György és Vaji László állitásaik szerint a lovakat jóhiszemüleg tartották, szabadon bocsáttattak. Erdélyi Mihály és Szabó Sándor pedig az egri kir. törvényszéknek adattak át. 

Tallózta: Szilvás István 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában