Testületi ülés

2024.03.27. 17:50

Meredeken emelkedett a téves jelzések száma

A tavalyi tűzesetek száma Gyöngyösön azonos a 2022. évi adattal, de a téves jelzések száma meredeken emelkedett. A testületi ülésen megköszönték a lánglovagok munkáját.

Szabó István

A gyöngyösi képviselő-testület a szerdai rendes ülésén egyhangú szavazással elfogadta a Gyöngyös tűz- és katasztrófavédelmi helyzetéről szóló 2023. évi beszámolót. A Vilmányi Sándor tű. alezredes, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (HVKI) Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság (GYHTP) tűzoltóparancsnoka által készített, és dr. Zólyomi Géza tű. ezredes, tűzoltósági főtanácsos, a HVKI Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének (Kirendeltség) vezetője által a testület elé terjesztett beszámoló szerint a Kirendeltség és a GYHTP, kötelezettségének eleget téve, 2023-ban is sikeresen teljesítette a közbiztonsági rendeltetéséből adódó feladatait. Ehhez a szükséges források és eszközök rendelkezésre álltak. Munkájuk minden területén a lakosság élet- és vagyonbiztonságának védelme érdekében, a nemzetgazdaság biztonságos működésének  támogatásán, és a magyarországi létfontosságú rendszerelemek hatósági felügyelet alatt tartásán dolgoztak.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók veszélyes ágat távolítottak el
A gyöngyösi hivatásos tűzoltók veszélyes ágat távolítottak el
Forrás: Gyöngyösi HTP

Kiemelt figyelmet szenteltek a lakás- és kéménytüzek, a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére. A Kirendeltség különös gondot fordított a fiatalok és az idősek megszólítására a prevenció érdekében. A megelőző kommunikáció fókuszában állt a kéményseprési közszolgáltatás igénybevételének fontossága és ingyenessége, illetve a szezonális veszélyekre történő tudatos felkészülés is.

– Az emberi tényezőkön túl az időjárás szélsőséges hatásainak következményeként a szabadtéri tűzesetek, a lokálisan kialakuló viharkárok és felhőszakadások miatt pedig jelentős mennyiségű csapadékok jellemezték az elmúlt év beavatkozási feladatait. A bekövetkezett káresetek felszámolásánál gyors, szakszerű és előírásoknak megfelelő beavatkozás történt. Gyöngyös közigazgatási területén az előző esztendőben kiemelt esemény nem történt. Olyan havária nem volt, ami a szokásos tűzoltói beavatkozásokon kívül egyéb, katasztrófavédelmi intézkedést igényelt volna – áll a beszámolóban.

A beszámoló szerint Gyöngyös közigazgatási területén 2023-ban a GYHTP avatkozott be legtöbbször, de segítségnyújtás céljából több alkalommal a hatvani és a hevesi egységeket is riasztották. 

– Az elmúlt évben a tűzesetek száma a 2022. évi adattal megegyező, műszaki mentések csekély mértékben csökkentek, a téves jelzések számai növekvő tendenciát mutatnak. A tűzesetek nagysága, bonyolultsága is csökkent, egyre kisebb számban voltak jellemzőek a jelentős káresemények. Az esetek 90 százalékában egy gépjárműfecskendő is elég volt a tűzesetek felszámolásához. A tűzesetek számának alakulását az emberi tényezőkön túl az időjárás is befolyásolja. Száraz tavasz és nyár esetén megemelkedik a szabadtéri tűzesetek száma: azok tavaly megközelítően minden második esetben szabad területen keletkeztek, azonban előfordultak lakóingatlanokban és gépjárművekben is. A kéménytűzzel és a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos káresetek száma jellemzően ősszel és télen növekszik. Műszaki mentéseket fakidőlés, viharkárok és közlekedési, közúti balesetek miatt végeztek a tűzoltók – olvasható a beszámolóban.

A beszámolóból megtudhatjuk, hogy a GYHTP elsődleges működési területe 2023-ban nem változott. Jelenleg 48 település védelmét látja el, ebből 29-re a gyöngyösi, 19-re a hevesi egység vonul elsődlegesen. A GYHTP működési területén két önkormányzati tűzoltóság rendelkezik műveleti körzettel, ami azt jelenti, hogy a 48 településből háromra – Tiszanána, Kisköre, Kömlő – a Tiszanánai Önkormányzati Tűzoltóság,  négyre – Vámosgyörk,  Erk,  Tarnaörs,  Visznek – pedig  a Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltóság vonul, és hajt végre ott önállóan feladatokat. 

– Összességében kijelenthető, hogy Gyöngyös katasztrófavédelmi-, és azon belül a tűzvédelmi helyzete jó szintű – köszönhetően többek között a hatékony tűzmegelőzési és mentő tűzvédelmi munkának is. A lakosság biztonsága és biztonságérzete a katasztrófavédelem különböző szakterületei és a védelmi igazgatás egyéb résztvevői által végzett munkával, ellenőrzésekkel, a vonatkozó okmányok, tervek jogszabályok szerinti naprakészen tartásával biztosított. Ugyanakkor hangsúlyozni kell a biztonságra hatással lévő kockázati tényezők megismerésének fontosságát, a cselekvőképes lakossági hozzáállás jelentőségét – emelik ki a katasztrófavédelmi szakemberek a beszámolóban.

A 2023. év vonulási adatai Gyöngyös közigazgatási területén: tűzesethez 161 esetben vonultak a lánglovagok, ami megegyezik a 2022-es adattal. Műszaki mentésre 2023-ban 152 alkalommal volt szükség, szemben az azt megelőző évi 156-tal. A katasztrófavédelemhez és a tűzoltósághoz beérkező téves jelzések száma viszont továbbra is meredeken emelkedett Gyöngyösön, tavaly 110 ilyen eset volt, míg 2022-ben 80, 2021-ben pedig 67 téves jelzés futott be. Szerencsére a szándékosan megtévesztő jelzések száma évek óta stagnál, tavaly 4 ilyen eset történt a 2022. évi 3-hoz képest. A téves jelzések rohamosan emelkedő számának okát kereső képviselői kérdésre az ülésen résztvevő Plachi Péter tű. ezredes, a HVKI igazgatóhelyettese azt válaszolta, hogy ennek elsősorban az egyre nagyobb számban alkalmazott tűzriasztó berendezések esetleges meghibásodása, téves riasztása az oka.

A képviselő-testület megköszönte a katasztrófavédelem áldozatos munkáját.
 


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában