Kert

2024.03.03. 06:55

Metszeni tanultunk Kerecsenden

A Kerecsendi Kartbarát Körnek köszönhetően remek metszési bemutatón vettünk részt. Metszeni első látásra könnyűnek tűnik, menet közben azonban kiderült, mire kell figyelni. Elmesélem, mit tanultam alig két óra alatt.

Barta Katalin

Jó előre beírtam a naptáramba, hogy mikor érkezik a gyümölcsfák metszéséről mindent tudó szakember a faluba. A Felzárkózó Települések Program részeként két éve alakult meg a helyi kerbarát kör. A belépésnek egyetlen feltétele van a mai napig: műveld meg, gondozd a kertedet, ahogy tudod. Kezdetben az egyetlen csábító lehetőségként az ingyenes tavaszi vetőmag csomag ígérkezett, aztán jöttek a hangulatos összejövetelek, a közös sütés-főzés, az ingyenes kirándulás. Egyre többen csatlakoztunk a körhöz, s mára összeszokott csapatként várjuk a következő közösségi programot. Metszeni pedig egy gondos kertésznek tudnia kell, a gyümölcsfa ápolást igényel, ezért legutóbb metszési bemutatón vehettünk részt. 

metszeni, metszés, kertbarátok, kerecsend
Metszeni tanultak a kertbarátok Kerecsenden.
Forrás:  Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Dacára annak, hogy átlagos hétköznap délelőtt fél tízkor volt erre lehetőségünk, szép számmal jelentünk meg a találkozón. Köztük rutinos kertművelők, akik hosszú évek óta példásan művelik kertjeiket, s tanácsra se igen van szükségük. Mégis mindenkinek tudott újat mondani és mutatni a Máltai Szeretszolgálat kertprogramjának felelőse, a kitűnő fiatal szakember, Antal Márk kertészmérnök, aki a Jelenlét Pont kertjében telepített gyümölcsfákon tartott bemutatót. 

Megtudtuk, hogyan lehet szakszerűen alakítani a koronát, hogy egészséges és minél bővebb termést érhessünk el. Szó esett arról, mennyi idő után várható a fák termőre fordulása, miben tudjuk ezt a folyamatot támogatni és kaptunk szempontokat is a megfelelő fajták kiválasztásához. Szép számmal érkeztek kérdések és a hasznos válaszoknak hála, így már mindenki magabiztosan kezdheti meg a metszést, az új ismeretek alkalmazását.

Jómagam, akinek a kertjében hét darab, különböző életkorú csonthéjas és almatermésű gyümölcsfa van, ezen a délelőttön nagyon sokat tanultam. Először is megtudtam, hogy alvó állapotában miben különbözik, s miről felismerhető a virágrügy és a levélrügy. Ez nagyon nem mindegy, mivel az előző években ezen ismeret hiányában előszeretettel metszettem le minden ágacskát, hogy szépen mutasson a fa. A lényeg persze mindig az, hogy a leendő lombkoronát úgy alakítsuk, hogy minél több napfény érje a fát, s a leendő termést. Az elhalt, fertőzött, illetve a párhuzamosan tartó ágakat lehetőleg távolítsuk el! Törekedejünk arra, hogy 50 centi méterenként úgynevezett ágemeleteket alakítsunk ki, hogy fény minél jobban érje a termést.

Metszeni nem egyformán kell minden fát

  • A csonthéjasoknál (meggy, cseresznye, szilva) semmiképp ne metsszünk túl korán, mivel azokat lisztharmat fertőzés érheti. Ezeket a fákat virágzási szezon után,  áprilisban-májusban vagy a szedés után augusztusban-szeptemberben érdemes megigazítani.
  • Az almatermésűeknél, (alma, körte, birs) a sudárral versengő vesszőket, vagy később a vázágakat túlnövő ágakat távolítsuk el, vagy metsszük vissza.

A korona belseje felé növekvő ágakat mindig vágjuk le, hogy szellős, és megfelelően átvilágított legyen. A virágképző rövidhajtásokat hagyjuk meg! Lehetőleg ne hagyjunk csapot a vágáskor, csak annyit, hogy a sebet körbe tudja nőni az osztódószövet!

Aranyszabály, hogy a vázágak körülbelül 45 fokos szöget zárjanak be a vezérággal. A vezérág legyen mindig magasabb, mint az oldalsó vázágak. Idősebb, már termő fa esetén fontos, hogy távolítsuk el az előző évi gyümölcsmúmiákat, melyek a következő évi termést veszélyeztethetik!

A metszésnél mire kell ügyelni?

Nem csupán az a kérdés, hogy mit vágunk le. Mindig tiszta, fertőtlenített eszközzel dolgozzunk, mert könnyen megbetegíthetjük a fát! Minden egyes fa metszése előtt le kell tisztítani a metszőollót, fűrészt. A sebkezelés a kulcsa a tökéletes metszésnek. Fasebkezelő géllel le kell kenni a vágásfelületeket, melyek sajnos utat nyitnak a kórokozóknak. A sebkezelő anyagok gombaölőket tartamaznak, valamint vízzáró, ám lélegző réteget képeznek a sebfelületen. Későbbi termőkorban sebgyógyulás szempontjából a korona belső és alsó részein lévő sebek kedvezőtlenebb helyzetben vannak, míg a fiatalabb ágakon gyorsabb a gyógyulás. A fényhiányos lombozat és a különösen nagy termésű évek is gátolják a sebgyógyulást.

Metszéssel egyidőben végzendő feladatok

A metszés után két fontos mozzanat van még hátra. Az egyik a kéregkaparás, mellyel a kéreg repedéseiben áttelelő kártevők számát ritkíthatjuk. Ügyelve arra, hogy ne sértsük fel a kéreg szövetét, egy erős sörtéjő kefével (pl:gyökérkefe) dörzsöljük át erősen a törzs felszínét. A levakart darabokat szedjük össze, és lehetőség szerint égessük el, vagy zacskóba téve kerüljön a kukába. Komposztálóba tilos tenni! Mindezek után egy alapos tavaszi lemosó permetezés szükséges, mely lezárja a kisebb sérüléseket, és az áttelelő kártevőket, kórokozókat is ritkítja. Az egész éves növényvédelmi munkának a szkaszerű metszés után a  tavaszi lemosó permetezés az alapja.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában