Avatás

2024.03.01. 21:13

Szkander asztallal bővül a Szkander bég tér Egerben

Fölavatják Egerben a török ellen harcoló Kasztrióta György szobrát, s bemutatják a hozzá köthető sportágat is.

Tóth Balázs

Koszorúzás Szkander bég hlálának 555. évfordulójűn a róla elnevezett téren

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szombaton szobor- és szkanderasztal-avatást és amatőr szkander versenyt rendeznek Egerben, méghozzá a Szkander bég téren. A térre szánt kültéri asztalt Hafuzi Avnija, Albánia tiszteletbeli konzulja adományozza a városnak, s március 2-án, 11 órakor avatják föl, stílszerűen egy versennyel. Ugyanekkor avatják föl az albán hadvezér és fejedelem szobrát is a róla elnevezett közterületen, a Hontalan utca sarkán.

- A szkander sport Albániából ered, a törökök ellen harcoló Szkander bég ugyanis ezzel az erőpróbával mérte föl, ki az alkalmas a fegyverforgatásra – mondta Kelemen László, a verseny szervezője, Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes szkander sportoló.

Mint mondta, az ezredforduló óta a sportág egyre inkább fejlődik, Magyarországon és világszerte is, és a magyarok között is vannak kontinensbajnokok, világbajnokok. Az egri eseményre érkeznek igazolt versenyzők, akik bemutatót tartanak, s amatőrök számára versenyt is rendeznek, korhatár nélkül várják a jelentkezőket délelőtt fél tíztől. A gyerekeknek speciális asztalt hoznak.

Kelemen László nem tud arról, hogy máshol lenne állandó kültéri szkanderasztal, így talán ez lehet a világon az első ilyen eszköz. A avató műsorközlője Németh Nyiba Sándor birkózó olimpikon, grappling világbajnok, a Magyar Kultúra Lovagja lesz.

Az 1403-ban született Kasztrióta György (Szkander bég) 1443-1468 között volt Albánia fejedelme, s tartóztatta föl a török balkáni előrenyomulását, szövetségese volt Hunyadi Jánosnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában