Turizmus

2024.03.26. 09:28

Érdekes, változatos a Tisza-tó élővilága

Ami igazán különlegessé teszi az, hogy mozaikosan váltakoznak benne a nyílt vízfelületek, medencék, morotvák, szigetek, holtágak, lagúnák, sekély csatornák, érdemes rá milliárdokat költeni. Így ír a Tisza-tóról a Mandiner.

Molnár Helga

Bár a Balaton még mindig Magyarország legfontosabb turisztikai attrakciója, de nyaranta egyre zsúfoltabb, az ingatlanok árai a budai színvonalat közelítik, drágák a hotelek, az éttermek, a büfék. A Velencei-tó a létéért küzd, a vízügyi szakemberek heroikus küzdelmet folytatnak annak érdekében, hogy megmentsék a kiszáradástól. S persze akadnak még kisebb, fürdésre, pihenésre alkalmas tavaink, de azok általában csak a környékükön élők igényeit elégítik ki – írja a Mandiner. Majd a Tisza-tó is szóba kerül.

Változatos a Tisza-tó élővilága
Változatos a Tisza-tó élővilága
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

De szerencsére ott van még nekünk a Tisza-tó – 1990 óta hívják így, korábban Kiskörei víztározó volt a becsületes neve –, amely arra szolgál kivételes példaként, hogy időnként nem baj, sőt, kifejezetten hasznos, ha az ember belenyúl a természetbe, feltéve, ha ezt ésszel és nagyon óvatosan teszi. A mesterséges tavunk annak köszönheti a létét, hogy 1968-ban Kiskörén elkezdték építeni a Tisza II. vízlépcsőt. Az öt év múlva elkészült duzzasztóművet – így ebben az évben már az 51. születésnapját ünnepli – a villamos energia termelése mellett azért hozták létre, hogy az aszályos nyári időszakokban öntözni lehessen a földeket, szabályozhassák a folyó vízhozamát, tudjanak védekezni az áradások ellen, s hogy alkalmas legyen turisztikai és vízi sportolási célokra is.

A 127 négyzetkilométeres területével hazánk második legnagyobb tava alakult így ki, s ami igazán különlegessé teszi, hogy mozaikosan váltakoznak benne a nyílt vízfelületek, medencék, morotvák, szigetek, holtágak, lagúnák, sekély csatornák. A tározóban a folyó hossza 33 és fél kilométer, a közepes vízmélysége 1,3, maximális mélysége 17-19 méter, az ott található szigetek összterülete pedig mintegy 43 négyzetkilométer. Négy medencéből áll a terület, a legnagyobb átlagos vízmélységű az Abádszalóki, ezt követi észak felé haladva a Sarudi-, a Poroszlói-, majd a felső csücskében a Tiszavalki, ezek összesen csaknem 250 millió köbméter víztömeget tárolnak. A Tisza-tó nem csupán fürdésre, vízi sportolásra, túrázásra, kirándulásra, horgászásra alkalmas, hanem azok is nagyon jól érezhetik itt magukat, akik egyszerűen csak meg akarják ismerni ezt a rendkívül érdekes és változatos élővilággal rendelkező természeti csodát. A cikk további részleteit a Mandineren lehet elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában