Vírusszezon

2024.03.14. 17:45

Több 100 ezer ember ment orvoshoz légúti fertőzés tüneteivel a 10. héten

Az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése. A 10. héten csökkentek az örökítóanyag koncentrációk.

Heol.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ híradása szerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy február 26. és március 3. között az országban 44 ezer 500 ember fordult orvoshoz influenzaszerű és 251 ezer 900 akut légúti fertőzés tüneteivel:

„A 9. naptári héten összesen 324 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 230 minta közül 37 betegnél az influenza A(H1pdm09), nyolc betegnél az influenza A(H3), hét betegnél az influenza B, tizennyolc betegnél az RSV, öt betegnél a human metapneumovírus, négy betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 22,6 százalék, az RSV pozitivitási arány 7,8 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 1,7 százalék volt. A sentinel kórházak által beküldött 30 minta közül kilenc betegnél influenza A(H1pdm09) vírust, öt betegnél RSV-t, két betegnél a human metapneumovírus azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 64 légúti minta közül tizenhat influenza A(H1pdm09), egy influenza A(H3), kilenc RSV, három human metapneumovírus pozitív volt.” 

Azt írják légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a kilencedik héten 284 embert vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 31 beteg részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A 10. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlag tekintetében további csökkenést mutat. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, további csökkenést Békéscsabán, Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérváron és Veszprémben mértek. Ugyanakkor emelkedés is detektálható Egerben, Szegeden és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) mintáiban:

„A 10. héten a szennyvizek Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációja további csökkenést mutat. A héten 5 minta tartalmazta kimutatási határ feletti mennyiségben a vírus örökítő anyagát. Az eredmények alapján az influenza esetszámok további csökkenésére lehet számítani. Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.”

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában