Kertészkedés

2024.03.25. 19:55

Március végéig ezeket a magvakat mindenképp érdemes elvetni

Március végéhez közeledve ideje a hidegtűrő magvakat elvetni. A dughagymának, a petrezselyemnek, a sárgarépának, a korai zöldborsónak, a hónapos reteknek, a fejes salátának már a vetésben, az ágyásokban van a helyük.

Barta Katalin

Az én falumban, Kerecsenden az idei első hosszú hétvégét sok család töltötte a kiskertekben. Amerre néztem, mindenütt azt láttam, zúgnak a kerti kapák, szorgoskodnak a felnőttek, a hadra fogható nagyszülők és az unokák. Jól járt, akinek március 15-én sikerült elvetni az első magvakat, mert az utána következő esős, hideg napokon legfejjeb a sárban lehetett volna dagonyázni, vetésre nem volt lehetőség.

Március a vetés hónapja, ez a saláta, retek, korai borsó ideje  (illusztráció)
Március a vetés hónapja, ez a saláta, retek, korai borsó ideje  (illusztráció)
Forrás: GettyImages

A korai magvak már nálam is a földben várják a melegebb napokat. Egyelőre dughagyma, fokhagyma, rajnai törpe borsó, többféle hónapos retek került az ágyásokba. Elvetettem a petrezselymet és a répát is, igaz ezek az előző évben alig keltek ki, így csak a másodvetés hozott eredményt. A garázs naposabb felén sorakoznak a tejfölös poharak is, amelyekbe uborka, paradicsom, paprika magvak kerültek, bízva abban, hogy palántaként is helyt állnak majd májusban.  

Az agrarszektor.hu oldalról most néhány jó tanácsot is megosztunk olvasóinkkal. Azt írják, általános tévhit, hogy vetni csak tavasszal lehet, sőt. Amennyiben a terület öntözhető, szinte mindig lehet vetni annak érdekében hogy a betakarítás is időzíthető, időben jól elnyújtott legyen.

A zöldség vetőmagok kikelése során számos körülmény fontos szerepet játszik. Ahhoz, hogy a magok megfelelően keljenek ki, szükség van a ideális hőmérsékletre, a vízmennyiségre és a kelés utáni fejlődéshez optimális fényviszonyokra. Az elvetett mag a talaj nedvességtartalmának következtében vizet vesz föl, megduzzad és egyszer csak kicsírázik. 

Az nagyon lényeges, hogy a mag, ha már vizet vett föl, akkor nedves talajban legyen legalább a kikelésig, ellenkező esetben elpusztul. Ha elvetjük a magokat akkor nagyrészt a többit a természetre bízzuk, hiszen akkor fognak kikelni, amikor megfelelő a hőmérséklet lesz és elég nedves a talaj e folyamatok beindulásához. 

Az idő hossza, amely alatt a zöldség vetőmagok kikelnek fajtától függően változik. Például a paradicsom magok általában 5-10 nap alatt kelnek ki, míg a paprika magok 7-14 nap alatt. A zöldborsó magjai általában 10-14 nap alatt kelnek ki, míg a sárgarépa magoknak 14-21 napra van szükségük a csírázáshoz. Ez persze változhat, hiszen egy tavaszi vetés, amikor még hűvösebb van, több idő alatt kel ki, egy nyári vetés, amikor magasabb a hőmérséklet akár napokkal hamarabb.

 A hidegtűrőket már most vethetjük

Bizonyos zöldségfajok magjai alacsonyabb hőmérsékleten kicsíráznak, míg másoknak ehhez melegebb körülmények kellenek. Így márciusban azonban már számos faj vethető. A salátát általában kora tavasszal vagy ősszel vetik, amikor már a fagyveszélyes időszakokon túl vagyunk. A hűvös időjárási viszonyok kedveznek is a salátának, melyet például nyáron nem is lehet jól termeszteni, mert leveleit károsítja a magas hőmérséklet. A retek, hasonlóan a salátához, kora tavasszal, vagy nyár végén vethető, azaz a nyári időszakban szüneteltessük a termelését. Mivel ez is rövid tenyészidejű faj, így a nyár kihagyása nem okoz gondot. A spenót hidegtűrő zöldség, már korán tavasszal vethető a magja. A nedves talajt kedveli, ezért érdemes a vetését a csapadékosabb időszakra ütemezni. A legjobb, ha a sárgarépát is közvetlenül a fagyveszély elmúltával vetjük a földbe. Az optimális hőmérséklet a csírázásához 10-15 Celsius-fok között van.

A dughagymák ültetése is ideális ilyenkor, de ezek ősszel is elültethetők, mert a kihajtott növények jól áttelelnek. Hagymát termeszthetünk magról vetve és dughagymáról ültetve. Magról vetve a termesztés két évet vesz igénybe. A most elültetett dughagymákat érdemes kicsit sűrűbbre tervezni így amikor zöldhagyma stádiumba érnek minden másodikat kiszedhetünk ilyen célra, így az állomány ritkul és a földben maradók nyár végéig rendesen kifejlődnek és jól tárolható vörös, vagy lilahagymaként szedjük majd fel akkor azokat. A dughagymát érdemes kicsit mélyebbre ültetni, mint a hagyma magassága, mert ha túl sekélyen ültetjük akkor a zöldhagyma felszedésekor rövid lesz a fehér, legízletesebb része.

Visszatérve az ideális vetésidőkre a zöldségek esetén ennek rendszerint a legkorábbi és legkésőbbi időpontja az irányadó. A legkorábbi azért, hogy az időjárásnak köszönhetően már hamar kikeljenek. A legkésőbbi pedig azért, mert ha ezután vetünk, akkor a fagyok beálltáig nem biztos, hogy betakaríthatók lesznek a zöldségek, akkor pedig hiába gondoztuk ezeket. A két szélső időszak között pedig a tenyészidőszak függvényében többször is vethetünk, e szakaszolásnak köszönhetően a betakarítás is szakaszos lesz.

Az alábbi felsorolás a vetésre ideális dekádokat jelöli:

Első dekád a hónap első 10 napja, második dekád a hónap középső 10 napja, 3. dekád pedig az adott hónap 20-30. napja közötti időszak.

  • Március 1. dekád: sárgarépa, petrezselyem, metélőhagyma, borsó, fejes saláta, spenót, kapor, vöröshagyma dughagyma, fokhagyma ültetés
  • Március 2. dekád: fejes saláta, spenót, sóska, kapor, borsó, sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek, vöröshagyma magvetés, korai burgonya ültetés
  • Március 3. dekád: spenót, sóska, kapor, nyári retek vetés, korai burgonya ültetés
  • Április 1. dekád: nyári retek, spárgatök, burgonya, paprika, paradicsom, spenót, kapor, sóska vetés
  • Április 2. dekád: nyári retek, spárgatök, sütőtök, sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, paprika, spenót, csemegekukorica, sóska vetés
  • Április 3. dekád: cékla, uborka, sütőtök, dinnyefélék, bab, kukorica, kapor, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, bimbóskel vetés
  • Május 1. dekád: csemegekukorica, kapor, uborka, bab
  • Május 2. dekád: uborka, bab, csemegekukorica, kapor vetés és a palánták kiültetése is ekkortól kezdődik, mert már nem kell talajmenti fagyokra számítani
  • Április 3. dekád: uborka, cikória, csemegekukorica, zöldbab, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé
  • Június 1. dekád: csemegekukorica, zöldbab, cikória, kapor, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, uborka
  • Június 2. dekád: zöldbab, uborka, kukorica, kapor
  • Június 3. dekád: karalábé, cékla, zöldbab, fejes saláta, kapor, uborka vetés, késői burgonya ültetés
  • Július 1. dekád: karalábé, cékla, uborka, kapor, fejes saláta, zöldbab, késői burgonya ültetés
  • Július 2. dekád: zöldbab, kapor, cékla, uborka, spenót vetés
  • Július 3. dekád: téli retek, spenót, kapor vetés
  • Augusztus 1. dekád: téli retek, spenót, kapor vetés
  • Augusztus 2. dekád: spenót, sóska vetés
  • Augusztus 3. dekád: áttelelő saláta, spenót, sóska, vetés
  • Szeptember 1. dekád: áttelelő saláta, spenót, sóska vetés
  • Szeptember 2-3. dekád: spenót, sóska vetés



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában