Felelősségvállalás

2024.03.15. 15:25

Vitézek, politikusok és civil szervezetek is együtt emlékeztek a forradalom hőseire Egerben +videó

Egerben Március 15-én sokféleképp emlékezek 1848 hőseire. A várban egész napos program várja a családokat, Petőfi szobránál pedig közösen idézte föl a város a szabadságharc eszméit.

Szabadi Martina Laura

– Szolidaritás és felelősségvállalás, ez 1848 üzenete a mának – mondta Mirkóczki Ádám polgármester péntek délelőtt a Petőfi Sándor egri szobránál tartott városi megemlékezésen, melyen a forradalom hősei előtt tisztelegtek. A polgármester felidézte, hogy 2 éve egy ünnepi napon kaptak egy Szentírást, melybe az ajándékozó azt írta, „ Légy hű mindörökre”. Kiemelte, ez a forradalom és szabadságharc napján is fontos gondolat.

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviselői
A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviselői
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

– Újjászületett a nemzet.  Úgy történtek talán a március 15-i események, hogy papírra sem vetették a célokat, de hosszú küzdelemre indultak és már akkor győzelemre ítéltettek. A forradalommal lefektetett gazdasági, nyelvi, társadalmi alapok máig léteznek, s irányt mutatnak hazánknak. A hűségnek sok dimenziója van. Ha hitünkhöz és Istenhez is hűek vagyunk, akkor céljaink nem lehetnek hamisak. Soha egyetlen pillanatra sem inogtak meg a szabadságharcosok. Akkor sem, mikor úgy tűnt, hogy a nemzeti színű lobogót kicsavarják a kezükből. Nem inogtak meg a mártírok a fogságban sem. Ezek a hősük nyugtatják a mai embert, a történelem egy olyan dicsőséges pontja volt ez, ami mérték az idők végezetéig – fogalmazott Mirkóczki Ádám.

A Petőfi szobornál összegyűlt tömegnek az Andrássy középiskola diákjai adtak zenés műsort, a diákok felidézték a forradalom eszméjét, legfontosabb gondolatait és eseményeit. Az eseményen lerótták tiszteletüket a város politikai és civil szervezeteinek képviselői, koszorút helyezett el a vármegyei kormányhivatal és a rendőrség is. A bazilikában délelőtt szentmisét tartottak.

A Dobó István Vármúzeum az egész ünnepi hétvégére programokkal készült, délelőtt a zászlódombon felvonták a nemzetiszín lobogót, majd díszlövéssel tisztelegtek az egri vár vitézei a hősök előtt, a nemzeti ünnepen díjmentesen látogathatták az emlékhelyet, illetve ezzel a nappal kezdődött el a nyári nyitva tartás is a várban, s a Lenkey-házban is. A hétvégén huszárok várják lovasbemutatóval a vendégeket, óránként indul tárlatvezetés az aknafigyelő folyosókon és a Varkoch-kapu illetve a déli kapu épületében is új tárlatok láthatóak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában