Verseny

2024.04.03. 10:45

A Mátra Kincsei versenyen gyöngyösi és hatvani diákok voltak a legjobbak

A természetismereti és természetvédelmi verseny döntőjét Mátrafüreden rendezték. A Mátra Kincsei verseny már negyedik éve népszerű az általános iskolások körében.

Szabó István

IV. A Mátra Kincsei Természetismereti és Természetvédelmi Verseny döntője a Harkály Házban

Forrás: bnpi.hu

A napokban zajlott le a IV. A Mátra Kincsei Természetismereti és Természetvédelmi Verseny döntője a mátrafüredi Harkály Ház szervezésében, adta hírül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). Közlésük szerint a versenyre ebben az évben 36 csapat jelentkezett, közülük a BNPI mátrafüredi ökoturisztikai látogatóközpontjában rendezett fináléba a korábbiakhoz hasonlóan két korosztályból – 5-6. osztály, illetve 7-8. osztály – az az 5-5 háromfős csapat juthatott be, akik az elmúlt hónapok három fordulója során a legmagasabb pontszámot érték el.

– Az online fordulók fókuszában ebben az évben a mátrai élőhelyek és azok élővilága állt. A természetközeli erdők kapcsán a korhadó- és holtfák jelentőségét, a hozzájuk kötődő szaproxilofág életközösséggel kapcsolatos ismereteket; a Mátra klímazonális és edafikus élőhelyeit és jelentős fajait; valamint a NATURA 2000 nemzetközi ökológiai hálózat különleges madárvédelmi és természetmegőrzési területeit érintettük. A döntő két részből állt. A délelőtt folyamán a csapatok a Harkály Ház oktatótermében adtak számot tudásukról az első három fordulóban elsajátított ismeretek alapján összeállított tesztfeladatok, kiselőadások és szituációs feladatok során. A kiselőadásokban a tanulók egy általuk választott magyarországi NATURA 2000 területet mutattak be, a „kicsik” egy különleges természetmegőrzési területet 6 percben, a „nagyok” egy különleges madárvédelmi területet 8 percben, így míg az online fordulókban kimondottan a Mátra „kincseivel” foglalkoztunk, a döntő kicsit szélesebbre nyitotta a perspektívát. A szituációs feladatokban a természetvédelmi őrök szerteágazó feladataival ismerkedtünk. Fordult a kocka, valódi őreink játszották a laikus természetjárókat, a versenyzők pedig az őrök munkája során felmerülő különböző élethelyzetekbe csöppentek. Meg kellett értetniük a természetvédelem fontosságát a védett területen a kijelölt útról letévedt kerékpárossal, a kisvizes élőhelyen gátat építő kirándulóval, az erdei út pocsolyáit építési törmelékkel feltöltő autóssal, a gazdálkodókkal, akik kitermelés előtt álló erdőterülettel, nagyszámú vadállománnyal, NATURA2000 területtel rendelkeznek. A csapatoknak a szokatlan szituációkban az eddigi ismereteiket új szintre emelve kellett helyt állni – tájékoztatott a BNPI.

Mindkét korcsoportból az első három helyezett csapat folytathatta a versenyt a délutáni terepi fordulón.

– A terepi forduló során a csapatok egy térképpel és a Mátra 32 jellegzetes növény- és állatfajának fotójával felszerelkezve indultak megkeresni a Harkály Ház környékén elhelyezett 6 állomást, melyből 4 állomáson egy-egy élőhely jellegzetes fajait kellett elhelyezni, 1 állomáson a természetközeli erdőkre jellemző jelenségeket felkutatni, 1 állomáson pedig a kisvizes élőhelyek lakóival és védelmükkel foglalkoztunk. A terepi döntőn nem csak a megszerzett ismeretekről tudtak számot adni a versenyzők, szükség volt arra is, hogy a térkép alapján tájékozódva megfelelő időbeosztással haladjanak az állomások között – részletezte a BNPI.

Az Igazgatóság arról is hírt adott, hogy a csapatok a nemzeti park tárgyi nyereményeiben részesültek. A dobogón végzett gárdák  pedig újabb élményekkel gazdagodhatnak majd, hiszen a BNPI látogatóhelyeire, az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz, a Bükki Csillagdába és a Szeleta Parkba szóló családi belépők lapultak az ajándékcsomagjukban.

A IV. A Mátra Kincsei Természetismereti és Természetvédelmi Verseny döntőjének végeredménye:

5-6. osztályosok 

  1. Mátrai Arany Pingvinek - II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, Gyöngyös (Dala Róbert, Kovács Olivér, Varga Zoltán, felkészítőjük Nagy Ágota)
  2. Csuszka - Mátranováki Fekete István Általános Iskola (Nádudvari Nándor, Simon Gergely, Vári Levente, felkészítőjük Vanóné Kovács Zsuzsanna)
  3. Virágok - Mátranováki Fekete István Általános Iskola (Békés Melani, Gembiczki Dorina, Lévai Zsófi, felkészítőjük Vanóné Kovács Zsuzsanna)

7-8. osztályosok

  1. Napraforgók -  Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola (Nagy Fanni, Pethes Mirella, Pethes Patrícia, felkészítőjük Gyárfásné Kovács Marianna)
  2. Csiripelő Verebek - II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Bátonyterenye (Kaszás Viktória, Kolláti Fanni, Pálkerti Szofi, felkészítőjük Gembickiné Cseszneg Andrea)
  3. Parádi Sasok - Fáy András Általános Iskola és Alapszintű Művészeti Iskola, Parád (Bogdán Gergő, Boksa Gréta, Fejes Violetta, felkészítőjük Bogdánné Horváth Krisztina)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában