Gyász

2024.04.03. 17:48

Elhunyt Gyöngyös díszpolgára

Szerette Gyöngyöst igazi közösségi ember volt. Mihalik József élete 72. évében távozott.

Szabó István

Mihalik József 2022-ben vette át Gyöngyös legrangosabb kitüntetését, a Pro Civitate díjat 

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Április 3-án, életének 72. évében elhunyt Mihalik József nyugállományú alezredes, a ­gyöngyösi Mátra Honvéd Kaszinó igazgatója, Gyöngyös díszpolgára. Mihalik József 1952-ben született Balmazújvárosban, itt érettségizett, a szentendrei Kossuth Katonai Főiskola elvégzése után 1975-ben avatták tisztté. Először a Zala megyei Lentibe helyezték, majd Abasáron, azután Verpeléten szolgált. Végül Gyöngyös következett állomáshelyként, 1996. szeptember elsején innen helyezték nyugállományba. Szolgálati ideje alatt, 1992-ben elvégezte a budapesti Államigazgatási Főiskola szociálpolitikai szakigazgatási szervező szakát is.

A Gyöngyös díszpolgári címét jelentő Pro Civitate kitüntetés 2022-es átvételekor arról beszélt portálunknak, hogy megszerette Gyöngyöst, már nem vágyott elmenni másik helyőrségbe.

– A hadseregtől huszonöt év után már nem is tudtam volna elszakadni, az 1995-ben alakult Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület elnöke lettem. Akkor még elsősorban az addig megszokott katonai hagyományápolás és szabadidős tevékenység szervezése volt az egyesület profilja nyugdíjba vonult, leszerelt katonák számára. A rendszerváltozás után folyamatos volt a haderőcsökkentés. A gyöngyösi helyőrség tiszti klubja 1997. január elsején szűnt meg költségvetési szervként működni. Az egyesületünk azonnal lépett, még az év június elsején átvettük a honvédségtől az üzemeltetést. Időközben a közművelődési törvény lehetőséget adott az önkormányzattal való közművelődési megállapodás megkötésére. Később, 2003-tól civil házként működtünk, és hamar népszerűek lettünk, mert az önkormányzati támogatás révén a civil szervezetek jutányos áron találtak helyet a tevékenységükhöz. Büszkén mondhatom, hogy a Mátra Honvéd Kaszinó régóta széleskörűen elismert. Bizonyítja ezt az is, hogy minden eddigi gyöngyösi önkormányzat támogatását élveztük. Civil házként nyitottak vagyunk mindenki előtt. A közösségért tesszük a dolgunkat, hogy őrizzük a hajdani, a Gyöngyösön 1836 és 1943 között működött kaszinó szellemi örökségét: színteret adjunk a város társasági életének – összegezte Mihalik József két évvel ezelőtt. 

Több katonai kitüntetés mellett 2007-ben a Gyöngyös Város Kultúrájáért elismerést is átvehette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában