Termál

2024.04.13. 15:20

Gyógyfürdő most már hivatalosan is a bükkszéki

Megkapta a hivatalos gyógyfürdő besorolást a bükkszéki termálfürdő. Gyógyfürdő ranggal Eger, Egerszalók, Demjén, Eger, Mátraderecske, Parádfürdő, a megyeszékhelyen a strandfürdő és a felújítás alatt álló egri Hotel Flóra vizei rendelkeznek. Vármegyénkben ez hetedik ilyen létesítmény.

Barta Katalin

Most már hivatalosan is gyógyfürdőként tartják számon a bükkszéki fürdőt

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A napokban adta hírül a termalonline.hu, hogy megkapta a hivatalos gyógyfürdő besorolást a Bükkszéki Gyógy- és Strandfürdő. Sági Ferenc, Bükkszék polgármestere örömmel osztotta meg a hírt közösségi oldalán. A községben élők azt remélik, még vonzóbb turisztikai célpont lesz falujuk. Vármegyénk szerencsés helyzetben van a gazdag termál- és gyógyvízkészletek tekintetében. Vizeink tele vannak ásványi anyagokkal, melyekből bárki fogyaszthat, valamint gyógyfürdőink termálvizeiben is bárki megmártózhat. 

A Bükkszéken fakadó Salvus víz egy igazi kincs, különleges ajándéka a földnek. Ahogy már korábban írtuk, a Bükk-hegység nyugati oldalánál fekvő Bükkszék településénél 540 méter mélyről hozzák felszínre ezt a 40 fokos, népszerű gyógyvizet. A Salvus gyógyvíz a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik. Jótékony hatását magas ásványianyag-tartalma és több kutatás, valamint tapasztalat is alátámasztja. 

Gyógyfürdő nem lehet akármelyik fürdő

Fürdőkúra formájában mozgásszervi betegségek - például: reuma, sérülések utáni rehabilitáció (csonttörés, szalagsérülés), nőgyógyászati problémák (meddőség, kismedence-gyulladás), bőrgyógyászati kezelésre javasolják az orvosok. 

Ivókúraként elsősorban különböző gyomorbántalmakkal élők számára javasolják, gyomorhurut, gyomorfekély, gyomorsav-túltermelés és reflux esetén jótékony hatása már néhány nap alatt érezhető, segít a puffadást is megszüntetni.

Már egy négyhetes kúra is változást hozhat. A gyógyvizet napi háromszor javasolt fogyasztani, enni két órával a víz bevitele után lehet. Amennyiben a vizet langyosan fogyasztják, akkor nyugtató hatással van a gyomorra. Légzőszervi panaszokra, például száraz köhögésre, tüdőgyulladásra, dohányzási ártalmakra, allergiára, asztmára, hurutos megbetegedésekre és sérült hangszálak gyógyítására is kiváló. Ezekben az esetekben, a kortyolgatás mellett, párologtatás során, belélegezve segít leginkább a Salvus víz. Ventillációs párologtatóval, esetleg szaunavízként alkalmazva is hatékony.

Továbbá ez a gyógyvíz jótékony hatással van a cukorbetegség ellen is. Alkalikus összetételének köszönhetően segíti lebontani a cukrot. Ez a folyamat azért is nagyon hasznos, mert természetes módon a szervezet saját vércukor leadását segíti elő. Rendszeres fogyasztás során akár 17 százalékkal csökkentheti a cukorszintet, mely jelentős állapot javuláshoz vezethet.

A gyógyvízhez bárki hozzájuthat, hiszen sok üzletben, gyógyszertárakban árusítják. Emellett, ahogyan már korábban is írtunk róla, az állandó bükkszéki lakcímmel rendelkezők pedig ingyenesen is hozzájuthatnak. 

Már 2018-ban beszámoltunk arról, hogy 

  • Eger,
  •  Gyöngyös-Kékestető,
  •  Parádfürdő, Egerszalók
  •  és Demjén után
  •  Mátraderecskét és annak környékét is gyógyhellyé nyilvánította az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala.

 A rangos mezőnyhöz évek óta szeretne szeretne csatlakozni Bükkszék is, ahol már elvégezték a minősítéshez szükséges méréseket. 

Számos tényezőnek kell megfelelnie annak a településnek, amely szeretné elnyerni a gyógyhely besorolást, de a bükkszékiek bizakodók. A gyógyhely megnevezés egy terület megjelölésére akkor használható, ha azt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala szervezetében működő Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (a továbbiakban: OGYFI) gyógyhellyé nyilvánítja. 

E folyamat fontos állomása a most megkapott gyógyfürdői cím. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában