Európában a legnagyobb

2024.04.20. 08:25

Gyorsan elszaladt 12 év, jubileumot ünnepel az Ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrumot – s benne Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerét – 2012. április 27-én avatták fel. Fennállásának immár 12 éves jubileumát április 20-án, szombaton ünneplik meg a létesítményben Poroszló település érdeklődő polgáraival és az ide látogató vendégekkel közösen.

Sike Sándor

A Tisza-tavi Ökocentrum épülete

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Az évfordulóra a programok mellett meglepetésekkel is készülünk. Ezen a napon, délelőtt 11 órakor pedig hivatalosan is megnyitjuk Végh Józsefnek A fa bűvöletében című kiállítását – árulta el portálunk kérdésére Kiss János, a Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

Megtudtuk azt is, hogy a poroszlói lakcímkártyával rendelkezők a jubileumi rendezvény programjait ingyenesen látogathatják. Látnivaló pedig lesz bőven. Egyebek között Ember a vízben! jelmondattal látványos búvármerülés tanúi lehetnek az érdeklődők az óriásakváriumban.

Napközben, a kora délutáni órákban a Szihalmi Fúvószenekar szórakoztatja a közönséget, de forog majd – ajándékokért persze – a Szerencsekerék is. Közös szülinapi tortázásra is várják a vendégeket a szervezők, illetve a nap folyamán két alkalommal a Dalma Dance moderntánc nézői, esetleg részesei lehetnek az ünneplők.
Nem maradhatnak el az ilyen alkalmakkor szokásos, különösen a gyerekeket vonzó programok sem, kezdve az arcfestéssel, folytatva a kisállat simogatással, vagy éppen a kézműves foglalkozásokkal.

Őszintén remélem, hogy a délután öt órakor történő zárásig minden vendégünk úgy távozhat az Ökocentrumból, hogy ez a jeles, jubileumi nap a szokásos bemutatók, kiállítások mellett külön örömet és felhőtlen kikapcsolódást biztosított számukra 

– mondta Kiss János.

Évente kétszázezer látogatót fogad az Ökocentrum
Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerére már a működése első évében több mint 155 ezren voltak kíváncsiak. Az uniós támogatási feltételek szerinti követelmény volt, hogy a látogatószámnak az első öt év valamelyikében meg kell haladnia a 200 ezret. Ez egy fontos indikátor volt, amit mindenáron teljesíteni akartak. Először 2015-ben sikerült ez, utána pedig folyamatosan, az utolsó Covid előtti békeévben, 2019-ben megközelítették az évi 240 ezres vendégszámot. Ez Poroszló teljes lakosságának több mint nyolcvanszorosa. Fennállásuk 12 éve alatt a létesítményben a félezret is meghaladta a rendezvények, a különböző ide szervezett események száma.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában