Környezetvédelem

2024.04.16. 16:27

Igazságos átmenet: környezetbarátabbá tennék a Mátra Erőművet is

Megalakultak az Igazságos Átmenet Albizottságok.

Molnár Helga

A Mátrai Erőmű

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Április 16-án, Egerben tartották alakuló ülésüket a Heves, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Környezeti és Baranya vármegyei Igazságos Átmenet Albizottságok, melyek Energiahatékonysági Operatív Program Plusz Monitoring Bizottság munkáját segítik elő.

Szokolai Zsolt, a Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság egységvezető-helyettese elmondta, az igazságos átmenet támogatja az északi szénalapú, illetve a baranyai cementalapú gazdaság átállását.
– Azért igazságos, mert elismerjük, hogy átállásnak vannak negatív következményei. Hevesben a Mátrai Erőműről, illetve a lignitbányákról van szó, Baranyában pedig cementiparról, ezek a legkevésbé környezetbarátok. Arra van szükség, hogy az érintettek bevonása a legszélesebb körben megtörténjen – ismertette.

Nagy Balázs, a közigazgatási és területfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára elmondta, az Igazságos Átmenet Alap a kohéziós politika pénzügyi eszköze, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek.

– Az Igazságos Átmenet Alap programjaira a 2021-2027-es fejlesztési időszakra 110 milliárd forintot biztosít az Európai Unió. Az alap célkitűzése, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás a lehető legalacsonyabb szintű társadalmi veszteség mellett menjen végbe. A 1 milliárd 552 milliós forintos keretének 7 százalékát teszi ki az Igazságos Átmenet Alap forrása – részletezte.

Mint mondta, az alap forrásai az átállás hatásainak leginkább kitett három karbon-intenzív vármegyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye) érhetők el. A támogatáshoz való hozzájutás érdekében a tagállamoknak az igazságos átmenetre vonatkozó területi terveket kell benyújtaniuk az Európai Bizottsághoz. Ezek a tervek meghatározzák az átállásból eredő gazdasági és társadalmi hatások alapján a konkrét beavatkozási területeket. E terveknek különösen figyelembe kell venniük a munkahelyek várható megszűnését és a legtöbb üvegházhatást okozó gázt kibocsátó ipari létesítmények termelési folyamatainak átalakítását.

Mint mondta, pályázhat majd a lakosság is vissza nem térítendő támogatásra, ezek a lakóépületek energiahatékonyságának növelését célozzák majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában