Gyakorlatoztak az ebek

2024.04.15. 10:09

Kutyás képzésen kerestek kábítószert az egri várban

Kutyás képzést tartottak a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyavezetői az várban. A kutyás képzéseket mindig igyekeznek a lehető legreálisabb körülmények között szervezni.

Hornyák Réka

A Zsaru Magazin osztotta meg Facebook oldalán, hogy néhány napja az egri vár a megszokottak mellett egyéb látványosságot is kínált a látogatóknak, hiszen a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyavezetői tartottak kutyás képzést a történelmi helyszínen. 

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság szolgálatirányító tisztje és a bűnügyi-technikai osztály együttműködésben szervezi a kutyás képzéseket. Igyekeznek ezeket életszerűvé tenni, ezt az is bizonyítja, hogy a sok kiképzést egyáltalán nem a világtól elzárt, steril helyszíneken tartják, hanem a mindennapi élet terepein. Így jelen szoktak lenni buszpályaudvaron, bevásárlóközpont parkolóban, az nyílt utcán más kutyák mellett, esetleg egyéb, emberektől sem mentes területeken. A két szerv pedig nem rég különleges helyszínt választott, az egri vár területén tartották a kutyás oktatást. 

A kutyás képzések felépítése

A képzések mindenhol hasonló forgatókönyv alapján zajlanak, írja a Zsaru Magazin. Elsőként megjáratják a szolgálati kutyákat az adott helyszínen, hiszen kicsit nekik is meg kell ismerkedniük a környezettel. Utána – mintegy bemelegítésképpen – következnek a fegyelmező gyakorlatok, majd a keresőkutyáké lesz a főszerep és a kutyavezetők által elrejtett kábítószer-szagmintát kell megkeresniük, majd ezt követően jönnek a nyomkövető kutyák. A legutolsó az őrző-védő gyakorlat, ami az alkalmi közönség számára mindig a leglátványosabb. 

– A lényeg, hogy valós körülmények között tudjanak gyakorolni az állatok, hiszen az események is valós környezetben történnek. Eddig bárkit megkerestünk, szerencsére szívesen biztosított helyszínt. Az esemény közvetlen közelében lévőket természetesen előzetesen tájékoztatni kell arról, hogy ez csupán egy gyakorlat, hiszen mi igyekszünk mindent valósághűen csinálni – árulta el az interjúban Orosz Tibor alezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyás szolgálatirányítója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában