Megismerés és segítés

2024.04.04. 16:02

Akadályok nélkül, vaksötétben tevékenykedhetünk + videó

Az érzékenyítő és ismertető programok két napon, április negyedikén és ötödikén egész nap, két helyszínen zajlanak. Az Akadályok nélkül című esélyegyenlőségi rendezvényt három éve szervezik meg.

Hornyák Réka

A vakvezető kutyás közlekedést is megtapasztalhatták az egri egyetem udvarán

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen Networkshop konferenciáján idén is megrendezték az „Akadályok nélkül” című esélyegyenlőségi rendezvényt. Az érdeklődők olyan érzékenyítő, demonstrációs, illetve csapatépítő foglalkozásokon vehettek részt, melyek segítik a fogyatékossággal élők integrációját és a kölcsönös megértést. 

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, egy vak informatikus közreműködésével az érdeklődők látássérült informatikus munkaeszközöket próbálhatnak ki. A Líceum udvarán pedig a vakvezető kutyás közlekedést lehet megtapasztalni a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola jóvoltából. A kutya iskola egyik tanuló vakvezető kutyájával és egy szemkötő segítségével az udvaron lehet sétálni és megismerni a mindennapi szituációkban való részvételt. 

A másik helyszín a Servita Udvarház Apartman, ahol a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sport Egyesületének programján lehet részt venni. Tervezd újra! címen az apartman egyik szobájában lehet körbemenni és kipróbálni a mindennapi tevékenységeket vaksötétben. Ez a program az otthoni mindennapok mellett azt is jól bemutatja, hogy milyen látássérültként szállodába menni, így ötletet adhat az építészeknek, a tervezőknek és a beltér-berendezőknek abban, hogy hogyan lehet segíteni a látássérülteknek. 

– A cégeket megkeresve arra az együttműködésre kérjük őket, hogy munkavállalóikat küldjék el erre a rendezvényre, hiszen itt, teljes sötétben, egy apartman szobában mindennapi tevékenységeket kell elvégezniük. Ennek az a lényege, hogy miközben ők megtapasztalják, hogy milyen teljes sötétben tevékenykedni, aközben sok tapasztalatot gyűjthetnek a munkájukhoz, legyen szó tervezőmérnökökről, lakberendezőkről vagy építészekről. Ezek a fejlesztések nem kizárólag a látássérültek igényeit szolgálnák ki, hanem azoknak is segítene, akik valamilyen okból kifolyólag már nem naprakészen értenek a mai okos eszközökhöz – részletezte az esemény fontosságát Tóthné dr. Kiss-Orosz Mária, a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületének elnöke. 

Az eseményekre kijelölt időpontokban, két órás turnusokban indulhatnak az előre regisztrált csoportok. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában