Rendkívüli ülés

2024.04.11. 17:55

Lőrinciben idén sem épül kerékpárút a temetőhöz, de így is sokat fejlesztenek

Lőrinciben csütörtökön rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület. A legfőbb napirendi pont a költségvetésben korábban meghatározott fejlesztések módosítása volt. Összesen mintegy 200 millió forint áll rendelkezésre saját erőként az idei feladatokra, amelyekről most dönteni kellett.

Tari Ottó

Útfelújításokra az idén is lesz pénz

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Tari Ottó

A változtatásokat az előterjesztés szerint egyebek mellett az indokolta, hogy a 2024-es büdzsé februári elfogadásához képest egyes beruházások tervezési egyeztetések, engedélyezések vagy személyi változások miatt elhúzódhatnak, ezért felvetődött, hogy más, rövid határidőn belül elvégezhető teendőket valósítsanak fel.

A talán leglátványosabb módosítás, hogy ebben immár nem szerepel a temetői kerékpárút megépítésének első ütemére félretett ötvenmillió forint felhasználása. Ennek indoklásaként dr. Pető Ernő jegyző közölte: a terület tulajdonosa az elmúlt szombaton elhunyt, így az önkormányzattal kötött előszerződés ügyében – mivel banki kölcsönből vásárolta meg az érintett területet – hagyatéki tárgyalásra van szükség, ami akár hónapokig elhúzódhat. S bár a pénzintézet nem támaszt akadályt a tranzakció elé, az eljárást le kell folytatni, az előterjesztő pedig úgy gondolta, hogy az összeget célszerű más feladatra elkölteni. Így került képbe az anyatelepülés, valamint a mátravidéki erőműi városrész közötti kerékpárút felújítása, ami a tervek szerint 60 millió forintba kerül.

A képviselő-testület végül egyhangúlag elfogadta a tervezetet, ami Pálinkás Péter alpolgármester szerint számos olyan elemet tartalmaz, amelyek a lakosság javát szolgálják. Ezek közé tartozik többek között a selypi, Nefelejcs úti parkolók és az erőműi új garázssor megépítése, a Bem út egy részének a felújítása, a Mikszáth utcától a vasútállomásig vezető járda rendbe tétele, valamint több útszakasz (lehetőség szerint a Mátra, a Meggyfa, a Bercsényi, a Viola, a Kinizsi és az Aradi) kátyúzása, továbbá a jegenyesori burkolat javítása. Nagyon fontos lenne a talán legrosszabb állapotban lévő Petőfi utca útfelületének a javítása is. Utóbbira pályázott az önkormányzat, de ha nem találnak rá forrást, akár önerőből is kijavíttatja a város, ha pluszbevételhez jut.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában