Betegség

2024.04.06. 16:30

Nagyot csökkent az influenzások száma Hevesben

Egy területen nőtt az országban a megbetegedők száma, de mindenütt máshol csökkent ez a szám.

Molnár Helga

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint március 25. és 31. között 16 200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Tájékoztatásuk szerint akut légúti fertőzés tüneteivel 161 ezer 500 ember keresett fel orvost.

Hevesben is csökkent az influenzás, vagy influenzaszerű tünetekkel megbetegedők száma
Hevesben is csökkent az influenzás, vagy influenzaszerű tünetekkel megbetegedők száma (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

A tizenharmadik héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 34 százaléka volt gyermek, 33,3 százaléka a 15-34 évesek, 22 százaléka a 35-59 évesek, 10,7 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A múlt héten egy közigazgatási területen (Veszprém vármegye) nőtt,  tizenkilenc területen pedig csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Hevesben 55 volt, ez a 12. héthez képest lefeleződött.

A laboratóriumba küldött 158 légúti mintában az influenzavírus aránya 9,8 százalék, a SARS-CoV-2 vírus aránya pedig 0,8 százalék volt, négy betegnél az influenza A, három betegnél az influenza B, tizenkét betegnél az RSV, tizenkét betegnél a human metapneumovírus, egy betegnél pedig a SARS-CoV-2 vírust igazolták. Kórházba 127 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 18-an szorultak intenzív ellátásra – közölte az NNGYK, hozzáfűzve, hogy a 13. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról nem érkezett jelentés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában