Tévedés

2024.04.10. 21:45

Nem medve kéktúrázott Mátranováknál

Az ország legészakibb területein előfordulnak medvék, amelyek folyamatosan táplálékot keresnek. Mátranováknál azonban nem medvenyomot fotóztak, a bejegyzést is törölték.

Tóth Balázs

A medvék az erdőben bolyongva keresnek táplálékot de kerülik a turistautakat (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei szerint nem medvenyomokat ábrázoltak azok a fotók, amelyet egy medvefigyelő közösségi oldalra töltöttek föl. A kis méretű képek állati(nak tűnő) nyomokat ábrázoltak és állítólag Mátranovák közelében, a Kéktúra útvonalán készültek, az oldal szerint pedig medvétől származtak. A bejegyzés alatti kommentekben többen is felhívták a figyelmet, hogy azok nem medvétől származó lábnyomok.

Papp Ferenc természetvédelmi őrtől megtudtuk, Észak-Magyarországon az utóbbi 10-15 évben valóban jelen vannak a barnamedvék, Szlovákia felől érkeznek és oda is térnek vissza a Salgótarján-Pétervására-Ózd vonal környékéről, főként fiatal, a szülőről leváló egyedek. Vannak jelei azonban, hogy már Magyarország területén is megtelepedhetett egy-egy példány. A medvéknek szükségük van az erdőre, ahol egész nap táplálékot keresnek, nagy területet bejárva, de jellemzően nem a turistautakon teszik ezt. Kifejtette, az enyhe február során már elkezdték keresni a táplálékot, amely főként növényi alapú, előszeretettel táplálkoznak a vadetetőkön, ahol takarmányt, péksüteményt, egyéb, a vadászok által kihelyezett élelmet találnak. A természetvédelmi őr felhívta a figyelmet a medvével való találkozás veszélyeire is. Bár kicsi rá az esély, hiszen kerüli az embert, ha az erdőben mégis medvére bukkan valaki, az tartsa be az ilyen helyzetre vonatkozó ajánlásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában