Fórum Füzesabonyban

2024.04.11. 13:55

Az igazságügyi miniszter az uniós szavazás tétjét a háború vagy béke választásaként nevesítette

A térség országgyűlési képviselője, a Fidesz Heves vármegyei 1. számú választókerületének elnöke meghívására – országjáró körútja részeként – érkezett Füzesabonyba dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter szerdán. A hallgatóság mintegy száz meghívottja előtt igazi párbeszéd zajlott a "moderátor" dr. Pajtók Gábor és a miniszter között a művelődési ház kétszemélyes pulpitusán. Az uniós szavazás is szóba került.

Sike Sándor

A választókerületi elnök – miután közölte, hogy az országgyűlés délelőtt fenntartotta, hogy háborús veszélyhelyzet van – a háború kérdésében megosztotta személyes emlékét. Elmondta, hogy a felesége 81 éves édesanyja, aki 1942-ban született, nem láthatta soha a fronton odaveszett édesapját. Az ő mamája pedig 101 évet élt, s neki volt mindig az a mondása: éljünk bár szegénységben, bármilyen nélkülözésben, az a fontos, hogy "Csak háború ne legyen!". Ez a mondat az idősebb korosztály újra és újra elhangzó mondata volt. Ezért is kérdezte dr. Pajtók Gábor miniszter vendégét, hogy az európai parlamenti választások tétje valóban az-e, hogy háború, vagy nem háború.

Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter kiemelte, az uniós választásoknak komoly tétje van
Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter kiemelte, az uniós választásoknak komoly tétje van
Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Mielőtt Tuzson Bence ezt a felvetést megválaszolta volna, egy "kisebb" tétről, a helyhatósági voksolásról szólt oly módon, hogy megosztotta hallgatóságával azon tapasztalatait, amelyeket a legutóbbi három – ezek közöl az első 2015-ben volt – füzesabonyi látogatása alkalmával szerzett. 

Mint fogalmazott, már második ittjártakor is hatalmas fejlődést láthatott a településen, de most szinte rá se ismert Füzesabonyra, úgy megszépült. Mindez a kiváló munkát végző Nagy Csaba polgármesternek és csapatának köszönhető, illetve a választóknak, akik legutóbb 60 százalék fölötti szavazati arányban méltányolták ezt a városvezetői munkát. Egyebek között a további fejlődés tehát a tétje a június 9-i önkormányzati választásoknak a miniszter szerint.

Ami pedig a feltett kérdést, a szomszédunkban zajló háború esetleges kiszélesedésének ügyét illeti: időben összekapcsolódik az európai uniós választással az önkormányzati. Az uniós választásra erős komolysággal kell gondolni. Abban a helyzetben lehetünk, hogy úgy gondolhatjuk, van tőlünk elég messze egy háború, olvasunk róla, hogy ott meghalnak emberek. Szomorú, de mégiscsak távol van.
– Azért érezhetjük ezt mi itt Magyarországon, mert folyamatosan arról beszélünk, hogy ki akarunk maradni ebből a háborúból. De az az igazság, hogy tőlünk nyugatra egészen másként gondolkodnak. Háborúpárti álláspont érvényesül és háborús pszichózusban élnek – fogalmazott. 

Szavai szerint ez megnyilvánul az igazságügyi miniszterek megbeszélésein is. Ott is a legfontosabb téma lett Ukrajnának a megsegítése. Az uniós vezetés fejében egy valós háborús pszichózis lapul. Számukra nem az a kérdés, hogy háború van mellettük, vagy nincsen háború, hanem úgy beszélnek a háborúról, mint a sajátjukról. "Ez a mi háborúnk." "Nem szabad, hogy elveszítsük ezt a háborút." "Nem nyerhet velünk szemben Putyin"– mondják, ez az ő kommunikációjuk és a fejekbe is így lopódzott be.
– Óriási baj ez, mert, ha nem változtatunk a brüsszeli állásponton, bele fognak sodorni minket egy háborúba földrajzi helyzetünknél fogva – jelentette ki az igazságügyi miniszter.
Tuzson Bence szólt arról is, hogy eredendően úgy volt, hogy a NATO nem fog beavatkozni a háborúba, most azonban felülkerekedett az az álláspont, hogy az Észak-atlanti szervezet fegyverek szállításával "beavatkozik", ami már komoly veszélyt jelent, fejtette ki. 
– Mi ennek a szövetségnek a tagja vagyunk és nagy kérdés, hogy miként tudunk kimaradni belőle. Mi ki akarunk maradni. Tehát Magyarország nem akar részt venni semmilyen ilyen konfliktusban – hangsúlyozta.

Szavai szerint ez az álláspont meg is határozza azt, hogy mi ennek a választásnak a tétje. Sok választáson vagyunk túl, sokféle téttel. Volt benne a szuverenitásunk, vagy éppen a rezsicsökkentés megvédésének tétje, vagy a múltba való visszatérés elkerülése. 
– Most egy húsba vágó kérdésről van szó, arról, hogy mi lesz a gyermekekkel. Járunk-e úgy mint az ukránok, akik annak idején kimentek az utcára tiltakozni Porosenkóval szemben, aztán végül Zelenszkijre szavaztak, most pedig a gyerekeik a fronton vannak, ha élnek még. Éppen ezért igen komoly a tétje a választásnak – jelentette ki a miniszter.

Sokan hallgatták a miniszter szavait
Sokan hallgatták a miniszter szavait
Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Szerinte természetesen vannak más tétek is, mert az sem mindegy, hogy a gyerekeink szexuális nevelése milyen irányba fog elmenni. És itt van még a migráció kérdése, amit most a köztudatban elnyomni látszik a súlyosabb háborús helyzet, de mégis napról-napra érezzük, hogy mindegyik kérdés fontos. 

Ezen a ponton a miniszter külön is hangsúlyozta, hogy a férfi és a nő, apa és anya, valamint gyerekeik alkotta családoknak meghatározó szerepe van a nemzet fennmaradásában. Az így meghatározott család az az alap, amelynek aláásásával magát a nemzet létét áshatjuk alá.
– Az a domináns kérdés azonban most, hogy Európa háborúba megy, vagy nem megy háborúba. Úgy tűnik, hogy egyes országok, egyes vezetők – Macron megszólalását mindannyian hallották –  elszántak abban, hogy katonákkal menjenek oda. Ha európai katona Ukrajna, vagy netalán Oroszország földjére teszi a lábát, annak hihetetlen következményei lesznek – fogalmazott.

Ennél a pontnál dr. Pajtók Gábor közbevetette: becslések szerint akár elérheti a százezret is a már meghalt katonák száma, több tízezer ember szenvedett olyan sérülést, ami az életminőségét tönkretette, s sok millió ukrán menekült el országából.

Szóba jött a beszélgetés során az amerikai elnökválasztás is. Tuzson Bence szerint egyszerű kérdés: "Biden háború, Trump béke". 
– Nekünk alapvető érdekünk, hogy Trump legyen az Amerikai Egyesült Államok elnöke - jelentette ki.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában