Heol.hu Videó

2024.03.02. 06:55

Füzesabony várossá avatása: 35 éve volt a nagy nap

Egésznapos programmal tették emlékezetessé a várossá nyilvánításuk évfordulóját. Füzesabony várossá avatása 35. évfordulóján elhangzott: Tovább kell dolgozniuk közösen azért, hogy az utódokra egy olyan várost hagyjanak, ahol szeretnek élni és ahol majd ők is szeretnének családot alapítani.

Sike Sándor

35 éve város Füzesabony, nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték a születésnapot

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Füzesabony várossá avatása  35. évfordulóját ünnepelte március 1-jén, pénteken. A jubileumnak a járási központban megadták a módját: egésznapos, minden korosztály számára érdekes elfoglaltságot nyújtó programot szerveztek, amit egy éjszakába nyúló, nagy sikert arató Kormorán koncerttel zártak. A péntek délutáni, a Mozi Konferenciatermében fél öttől megtartott jubileumi ünnepség résztvevőit – Kerek Dávidnak, a Színművészeti Főiskola végzős hallgatójának műsorát, majd a Himnusz elhangzását követően – a város polgármestere, Nagy Csaba köszöntötte. A városvezető személyes kötődésével kezdte, elmondva, hogy szerencsés helyzetben lévőnek gondolja magát, mert együtt nőtt fel városukkal. Azzal a településsel, amelyet otthonának tekint, Füzesabonnyal, amely most ünnepli várossá avatásának 35. évfordulóját.

Füzesabony várossá avatása 35. évfordulója
Füzesabony várossá avatása 35. évfordulóján. Az ünnepre torta is dukált.
Fotó: Gal Gabor 

 

– Egy születésnap pedig mindig jó alkalom arra, hogy kicsit nosztalgiázzon az ember, hogy együtt visszaidézzék honnan is indultak, megfogalmazzák kívánságaikat, terveket, álmokat szőjenek. Mit is jelent 35 év egy ember életében? A legszebb időszakot, hiszen benne van a gyermekkora, a fiatalsága a családalapítás, az otthon keresése és építése – fogalmazott a polgármester.

Nagy Csaba köszöntőjében beszélt arról, hogy közvetlenül átélhette, hogy a város életében mit jelent ez a 35 év, hiszen 1992-től – kis kitérővel – Füzesabonyban volt a munkahelye az önkormányzatnál, illetve a tűzoltóságon. Mind a három elődje – akikre tisztelettel gondol ma is – irányítása mellett dolgozhatott. Végigkövethette azt a munkát, amelyet még a várossá válás előtt dr. Bocsi József és munkatársai alapoztak meg.

– Megválasztásom óta a kitűzött célok megvalósításáért dolgoztunk, lett új városközpontunk, van ipari parkunk, ahova cégek települtek be, útjaink, közintézményeink lassan felújításra kerülnek. Itt meg is kapjuk a választ a kérdésemre: a 35 év egy város életében a fejlődésről szól és arról, hogy a település lehetőséget biztosítson az itt élő embereknek, hogy otthonuknak tekintsék Füzesabonyt, ahol biztonságban nevelhetik gyermekeiket, ahol igényeik teljesítésre kerülnek – fogalmazott.

Nagy Csaba szerint a fejlődés persze nem egy ember érdeme. Kellettek hozzá elődeink, akik elkezdték lerakni az alapokat, kellettek hozzá a Füzesabonyban működő vállalatok és vállalkozások. Azt is hozzátette, hogy jó úton járnak, de a célt még nem érték el, ehhez kevés volt a 35 év. Tovább kell dolgozniuk közösen azért, hogy az utódokra egy olyan várost hagyjanak, ahol szeretnek élni és ahol majd ők is szeretnének családot alapítani.

– Ehhez támogatnunk kell egymást és két dolgot nagyon el kell kerülnünk. Egyik a magyarokra jellemző pesszimizmus. Ne mindig a hibát keressük, hanem legyünk büszkék eredményeinkre! A másik a megosztottság. Ne arra törekedjünk, hogy támadjuk és alázzuk meg a másikat, hanem arra, vigyázzunk megszerzett értékeinkre, segítsük egymást a cél elérése érdekében! Na és ha ez sikerül, valamit visszaadunk abból, amit Füzesabony adott nekünk – mondta köszöntőjében a városvezető.

A jubileumi rendezvényen dr. Pajtók Gábor mondott ünnepi beszédet. A térség országgyűlési képviselője egyebek között kifejtette: egy város életében fontos, hogy az ott élő polgárok magukénak érzik-e a várost, képesek-e összefogni, akár áldozatot hozni. Fontos, hogy a megválasztott, vagy  kinevezett vezetők tisztában vannak-e a feladataikkal, felelősségükkel. Kellő tudással rendelkeznek-e, készek-e felelősséget vállalni?

– Egy ereje teljében lévő, kiteljesedő és fejlődésre képes települést láthatunk mindannyian. Ugyanúgy, mint egy 35 éves emberre is jellemző, vagy elmondható, nem bizonytalanul lépkedő kisgyermek, nem célokat kereső kamasz, nem tapasztalatok nélküli fiatal, hanem ereje teljében lévő felnőtt ez a település – fogalmazott a képviselő, aki szerint a szemünk láttára fejlődik a város és jó reményünk van arra, hogy ez nem áll meg, hiszen a helyben működő cégek további fejlesztéseket terveznek.

A jövő reménykeltő, annál is inkább, mert a kormány magas célt tűzött ki már 2030-ra is. Őszintén remélem, hogy a velünk itt lévő gyermekek, fiatalok a város 100 éves fennállása ünnepén élhető szerethető, fejlődő városban ünnepelhetnek – mondta.

Szót kapott az ünnepi eseményen Füzesabony egyik korábbi polgármestere, Gulyás László, aki város iránti nagy szeretettel idézte fel a városvezetőként való működése időszakát. A jubileumi eseményen a születésnapi torta verseny helyezettjeinek a polgármester, illetve Nagy László, a helyi kertbarátok vezetője adták át a helyezést tanúsító oklevelet, majd Nagy Csaba és Molnár Richárd alpolgármester a jubileumi esemény alkalmából gyerekeknek, fiataloknak meghirdetett rajzpályázat csaknem ötven résztvevőjének az oklevelet.

Füzesabony várossá avatása: születésnapi rajzpályázatot is kiírtak

Az ünnepi eseménynek otthont adó Mozi Nagytermében körülvették a résztvevőket az óvodák neveltjeinek és iskolai tanulók rajzai, melyeket a Kedvenc helyem a városban című  felhívásra készítettek. 

A Hétszínvirág Óvodából:

  • Kiss Linett,
  •  Konta Viktória,
  •  Uti Janka, 
  • Nagy Zejnep Arina,
  •  Paczók Amira és Paczók Mirella, 
  • Lehoczkai Dániel, 
  • Mencsik Hanna, 
  • Nagy Ráchel, 
  • Takács Boglárka. 

A Pöttömke Óvodából:

  •  Czakó Zétény, 
  • Tuza Zoé. 

A Teleki Blanka Általános Iskolából: 

  • Kozma Korina, 
  • Turbucz Szonja Nina, 
  • Turbucz Jázmin,

illetve a Széchenyi István Katolikus Általános Iskolából Molnár Anna.

Füzesabony várossá avatása: a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa döntött

Füzesabony  várossá nyilvánításáról annak idején a Heves Megyei Népújság adott hírt, amikor is az 1989. január 28-i szombati számában közölte, hogy a pénteken ülésező Elnöki Tanács – más települések mellett – várossá nyilvánította Füzesabonyt és Pétervásárát. A cikk szerint "Az Elnöki Tanács határozatot hozott megyei várossá nyilvánításról, valamint egyes községek várossá nyilvánításáról. A testület 1989. április 1-jei hatállyal megyei várossá nyilvánította Kecskemétet, Nyíregyházát és Székesfehérvárt. A továbbiakban az Elnöki Tanács elrendelte az alábbi községek várossá nyilvánítását: ... a Heves megyéhez tartozó Füzesabony, Pétervására. A várossá szervezés végrehajtásának időpontja 1989. március 1., s arról a megyei tanácsok végrehajtó bizottságai gondoskodnak..."

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában