influenza

2018.02.20. 20:24

Egyre több beteg, látogatási tilalom a kórházakban

Az év hetedik hetében több, mint 1200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Heves megyében.

Fotó: Pixa Bay (illusztráció)

Az Influenzafigyelő szolgálatban részt vevő praxisok jelentése alapján a betegek száma nőtt, öt betegnél virológiai vizsgálat is kimutatta az Influenza B vírus jelenlétét. A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya összesített adatai szerint megyénkben a betegek aránya járvány-küszöb fölötti, mérsékelt influenza aktivitást mutat. Minden kórházunkban látogatási tilalom van érvényben, a hatvani és egri intézményekben minden osztályra kiterjedően – adta hírül kedden a kormanyhivatal.hu.

Mint írják, a Figyelőszolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2018. február 12. és február 18. között 1.215 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A megbetegedések 47,8%-át az Egri-, 44,4%-át a Hatvani-, 7,8%-át a Füzesabonyi Járási Hivatal illetékességi területéről jelentették.

A 7. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:

- A betegek 36,7%-a 14 éven aluli volt. A megbetegedések 0,4%-a a 0 évesek, 2,9%-a az 1-2 évesek, 9,9%-a a 3-5 évesek, 10,7%-a a 6-9 évesek és 12,8%-a a 10-14 évesek korosztályát érintette. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

- A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 63,3%-a. Ezen belül 19,3% a 15-24 évesek, 22,6% a 25-34 évesek, 15,2% a 35-59 évesek és 6,2% a 60 éven felüliek korosztályába tartozott. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Közölték azt is, hogy Heves megyében a 7. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 380,1 százezrelék, ami úgynevezett járványküszöbérték (150 százezrelék) fölötti, mérsékelt influenza aktivitást mutat.

Az Influenza figyelőszolgálat jelentése alapján az 7. héten az Egri (473,6 százezrelék) és a Hatvani Járási Hivatal területén influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek aránya (420,2 százezrelék) meghaladja a járvány-küszöb értékét.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra öt betegtől küldtek be mintát az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára, a mintákból Influenza B vírus volt azonosítható.

A kórházi influenza jelentőszolgálat adatai alapján influenzaszerű tünetek miatt 1 főt kellett kórházba szállítani (Bugát P. Kh.), 2 főt intenzív terápiás ellátásban részesítettek (Bugát P. Kh., Markhot F. Kh.) és 2 fő állapotában gépi lélegeztetés vált szükségessé (Bugát P. Kh., Markhot F. Kh.).

Fotó: Pixa Bay (illusztráció)

Heves megye fekvőbeteg ellátó intézeteiben elrendelt látogatási tilalmak:

1. Az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet főigazgatója az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el.

A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 7.

A feloldás időpontja: visszavonásig

Érintett osztályok: A kórház teljes területén.

2. A Bugát Pál Kórház az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt saját hatáskörben részleges látogatási tilalmat rendelt el.

A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 5.

A feloldás időpontja: visszavonásig

Érintett osztályok: Intenzív Osztály, Gyermek-Újszülött Osztály, Szülészeti Osztály

3. A Mátrai Gyógyintézet főigazgatója saját hatáskörben az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt részleges látogatási tilalmat rendelt el.

A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 6.

A feloldás időpontja: visszavonásig

Érintett osztályok: Intenzív Osztály

4. A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el.

A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 9.

A feloldás időpontja: visszavonásig

Érintett osztályok: A kórház teljes területén.

Felhívják a figyelmet néhány kiemelt jelentőségű higiénés szabály betartására, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés veszélyét:

- A legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!

- Alkalmazzon megfelelő higiéniai etikettet köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt!

- A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!

- A gyakori melegvizes–szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.

- Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!

- Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!

- Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét.

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában