TARNAZSADÁNY

2017.07.22. 11:39

Mindig éld bele magad a másik fél helyzetébe!

A tarnazsadányi közösségi házban zajlik az élet, és nemcsak nyáron, egész évben. Itt működik a tanoda is, ahol jelenleg ketten foglalkoznak elhivatottan a helyi gyerekekkel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat modellprogramján keresztül. A programok fő mozgatórugója Kovács Zoltán Tamás. Vele beszélgettünk.

Szomszéd Eszter

 

Kovács Zoltán Tamás öt éve került a halmozottan hátrányos településre, hogy beindítsa a közösségi életet. Célja: legyen jövőképük a zsadányi gyerekeknek.

– Erken kezdtem ugyan a munkát, de úgy gondolták, Tarnazsadányban nagy szükség van egy férfi vezetőre, mert itt még mindig élnek az ősi, roma hagyományok – mondta a zaránki származású Kovács Zoltán Tamás, aki évekig más területen dolgozott.

A civil foglalkozása gépész üzemmérnök, de tanult a rendőrtiszti főiskolán is. Újságíróként dolgozott a Magyar Nemzetnél, a Zsaru Magazinnál, külsős munkatársa volt a Kék fénynek. Ám 2010-ben munkanélkülivé vált, túlképzettnek bizonyult sok helyen. Hazaköltözött Zaránkra. Megkeresték őt a Máltától, és programszervező koordinátor lett.

– Amikor idejöttem, egy pár faszéken és egy asztalon kívül más nem volt itt. Folyamatosan építkeztünk. Kezdetben 14-től 65 éves korosztályig mindenkivel foglalkoztunk, hogy kihozzuk őket az apátiából – idézte fel Zoltán, majd így folytatta:

– A romák kommunikációs képességei nem olyan jók, de sokkal szenzitívebbek, mint a többi ember, ezért fontos, hogy tényleg azt mondjam, amit érzek. Ha nem így teszek, hiteltelenné válok a szemükben. A másik, ami nagyon fontos, a szeretet. Én nagyon szeretem őket. Nekem minden este haza kell mennem, hogy feltöltődjek. Annyi gond és probléma van, amivel találkozik itt az ember, hogy azt el sem tudják képzelni… Egy testvérpár közül például télen egyik nap csak az egyik, másik nap pedig csak a másik ment iskolába, s kiderült, hogy azért, mert csak egy téli bakancsuk volt. Vettünk nekik cipőt, aztán eltelt egy kis idő, és megint csak az egyik gyerek ment iskolába, mert az anyuka elhordta a másik lábbelit… Ebben a környezetben kihívás energikusnak maradni – mesélte már-már könnyeivel küszködve.

Kovács Zoltán Tamás egyáltalán nem ijed meg a feladatoktól. Ha kell, akkor vállalja a Mikulás szerepét is Fotó: Korsós Viktor

– Egyszer én voltam a Mikulás. Odajött hozzám egy 14 éves srác – aki tudta, ki is van a jelmezben –, és azt mondta nekem: „Télapó, nekem ez az első Mikulás-csomagom.” És én ebbe kicsit belehaltam. Ott valami nagyon el van rontva, ahol 14 évig senki nem találta meg ezt a gyereket egy nyamvadt Mikulás-csomaggal sem.

Úgy fogalmazott: őt az apró örömök éltetik. Például, hogy tizenöt tarnazsadányi fiatalból már nemcsak három, hanem tíz végezte el legutóbb a szakmunkásképzőt.

– De már van kitűnő tanulónk is, aki gimnáziumba mehetne, és a főiskolát is megcélozhatná – mesélte. – Most van egy pályázatunk, amihez szintén sok reményt fűzünk: középiskolából kibukott roma lányoknak szakmát adnánk a kezükbe. A sikertelenség is többféle problémára vezethető vissza: egyrészt, nem szeretik elengedni a szülők őket messzire. Másrészt, mikor kikerülnek a megszokott környezetből, kapják sorban a pofonokat az élettől. A legrosszabb a nyári szünet, amikor átszoknak egy másik életformára, és szeptemberben nem képesek korán kelni, hogy elinduljanak az iskolába. A szülő sem ébreszti fel őket. Erre mondják, hogy az alulképzettek újratermelik az alulképzetteket, de próbáljuk rávenni őket is, legyenek partnerek, hogy a gyerekek járjanak iskolába.

Az agresszió kezelésére a legjobb módszer a meditáció

Mint megtudtuk: a tarnazsadányi tanodában 35 gyermekkel foglalkoznak negyediktől a 9. osztályig, három kisebb csoportban. Iskolaidőben délelőtt a felnőtteké a közösségi ház, ahol a két tanodás dolgozó segít nekik az ügyintézésben, az internet használatában. Délután, tanítás után, a tanodás diákok jönnek. Hétfőn, szerdán és pénteken baba-­mama klub működik a helyi védőnővel édesanyáknak és a 0-3 éves korú gyermekeknek. A szociális érzékenységről Kovács Zoltán Tamás így vall: „Mindig éld bele magad az ő helyzetébe! Amit te akkor elvárnál, hogy veled megtegyenek, azt tedd meg. Amit te nem szeretnél, hogy veled megtegyenek, azt soha ne tedd.”

– Ősztől az új tanodaprogramba bevezetem a meditációt. Lesz egy pár perces lecsendesedés a foglalkozások elején. Mindezt azért tartom fontosnak, hogy a zsongó, olykor túlfeszült iskolai létből így zökkentsem ki őket, hisz’ kimutatták már: a meditációval jól kezelhető az agresszió. Nincsenek illúzióim. Ha ez fél évig tart, akkor addig… – avatott be tervébe a tanoda vezetője.

 

Szomszéd Eszter

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában