katasztrófavédelem

2019.04.14. 07:00

Napokon belül kezdik a tűzoltólaktanya építését Gyöngyösön

Már jövőhéten elkezdődhet az új tűzoltólaktanya építése, a munkálatok előreláthatóan 2020 második felében fejeződnek be – tudatta lapunkkal dr. Zólyomi Géza, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Hliva Éva

A csaknem 130 éve megépült laktanyát kinőtte a helyi katasztrófavédelem Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A város új és az ország egyik legmodernebb tűzoltólaktanyája európai uniós projektből, több mint egymilliárd forintból épül meg az egykori honvédségi laktanya területén, a műfüves pálya mellett. A beruházás részleteiről a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, a közbeszerzési eljárást követően már kiválasztották a tervezőt és a műszaki ellenőrt.

– A támogatási szerződés a napokban lép hatályba, így egy-két héten belül elkezdődhet a laktanya építése, a munkálatok várhatóan jövő év második felében fejeződnek be – közölte dr. Zólyomi Géza hozzátéve, hogy a beruházásra nagy szükség volt, hiszen a jelenlegi tűzoltóság épülete nem bővíthető, gazdaságosan nem átalakítható.

– A tűzoltójárművek, a speciális technikai eszközök és berendezések szakszerű tárolására és üzemeltetésére helyhiány miatt csak korlátozottan van lehetőség. A jelenlegi laktanyát kisebb létszámra tervezték, mint ahányan most ott szolgálatot teljesítenek. Az egyes helyiségek szűkösek, az ügyfelek fogadására használt épületrész akadálymentesítése sem megoldott. A riasztott gépjárművek pedig csak a Páter Kiss Szaléz utcára tudnak kihajtani, de problémát jelent a szolgálati gépjárművekkel az épület előtti parkolás is – magyarázta a vezető.

A csaknem 130 éve megépült laktanyát kinőtte a helyi katasztrófavédelem Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Kifejtette, hogy a tűzoltók az új laktanyából a fő forgalmi utakat gyorsan és akadálymentesen tudják majd megközelíteni.

– A leendő laktanyából négy irányba tudnak elindulni a kollégák. Ennek köszönhetően csökken a vonulási idő. A csaknem egyhektáros területen megépülő új laktanya egy modern, hosszú élettartamú és gazdaságosan fenntartható épület lesz, amely beleillik a városképbe. A kor kihívásainak megfelelő és komfortos környezetet biztosít majd a tűzoltók számára, legyen szó a hivatali munkarendben dolgozókról, vagy a 24 órás szolgálatot ellátó tűzoltókról. Az új laktanya alkalmas lesz a tűzoltóautók és egyéb speciális eszközök elhelyezésére is. Fűtését és hűtését VRF-rendszerű hőszivattyúk biztosítják, amelyek jelenleg a klimatizálás csúcsát jelentik. A működtetésükhöz szükséges elektromos áramot az épület tetőszerkezetén elhelyezett napelemek adják – részletezte az újdonságokról a kirendeltségvezető.

Arról, hogy belvárosi laktanya sorsa mi lesz, még nem született döntés, tette hozzá.

Az új létesítmény mellett egészségcentrum is lesz majd

Dr. Zólyomi Géza kifejtette azt is, hogy reményeik szerint az építkezéssel párhuzamosan egy egészségcentrum is megépülhet az alapítványuk támogatásával. – A tűzoltósport elengedhetetlen kelléke az úgynevezett mászóház, ezért egy ilyen építmény, egy százméteres akadálypálya és egy kispályás focipálya kialakítása is szerepel a tervek között. A Gyöngyös Város és Környéke Tűzvédelméért Közalapítvány gyűjtést kezdeményezett és nemrégiben tűzoltóbált is szervezett, amelyen a belépőjegyek és a tombolabevételek, valamint a cégek, vállalkozók támogatásának köszönhetően majdnem kétmillió forint gyűlt össze – tájékoztatott a helyi tűzoltóság vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában