2017.09.25. 16:22
Sütőtökös krémleves a hideg napokra
Nem csak a testünket, a lelkünket is felmelegíti e finomság.
Jól néz ki, és még finom is Fotó: Pixa Bay (illusztráció)
Az egri piacon már kapható az ősz egyik kedvelt zöldsége, a sütőtök. Kilogrammonként kétszáz-kétszázötven forint körül árusítják jelenleg. Akinek a veteményesében is megtalálható e tökfajta, annak érdemes még várni a leszedéssel, sokkal ízletesebb lesz ugyanis, ha megcsípi a dér.
Az egri Macok Bisztróban is kedvelt alapanyag, számos felhasználási módja közül most krémlevesként mutatjuk be. Különlegességével feldobja az otthoni, megszokott ízeket, emellett, aki egyszer megkóstolja, bizonyosan újra elkészíti majd. Macsinka János, az étterem tulajdonosa elárulta, mitől válik igazán krémes és ízletes étellé, s e recepttel a hideg, őszi napokon is felmelegíti testünket-lelkünket.
Levesünkhöz először sütőben kell megsütni a tököt, a séf azonban kiemeli, hogy nem szabad kiszárítani. Puhának és lédúsnak kell lennie, ehhez pedig egyórás sütést javasol, százhatvan fokon. A sült zöldséget – héjától megtisztítva – kókusztejjel, mézzel, zsályával, hideg vajjal kell összeturmixolni, s aztán összefőzni. Az étteremtulajdonos szerint használhatunk tejszínt is, igaz, az zsírosabb a kókusztejnél. Bármelyiket is választjuk, kihagyhatatlan összetevők, hiszen ezek adják meg a krémes textúrát. Ennek egy hasonló, ám másként fűszerezett változata inkább keleties, az arab konyha ízvilágába kalauzol. Kókusztej helyett itt tejszínnel és zöldségalaplével dolgozunk, vajat is adunk hozzá, s friss korianderrel, illetve római köménnyel ízesítjük.
Homogén állaga miatt a leves – tányérunkra kiszedve – valószínűleg elég egyszerű látványt nyújt majd. Persze az íze ezért is kárpótol, de ha van időnk és kedvünk, Macsinka János azt javasolja, tehetünk rá pirított tökmagot, vagy tálalhatjuk sütőtökös nudlival, kis zöldfűszerrel.
Berecz R.