heves megye

2018.04.26. 14:00

Újabb csapás: a megyei méhek közel fele elpusztult

A kemény tél miatt országszerte kevés ­repcemézre számíthatunk, ugyanis a hirtelen jött meleg időre nem sikerült eléggé megerősödniük a ­méhcsaládoknak.

Süli Kinga

A februári hideg megviselte a méhcsaládokat környékünkön is Fotó: Berán Dániel

A februári ­hideg miatt jelentősen lelassult, esetenként le is állt a méheknél az utódnevelés. Emiatt viszont nem történt meg időben a generációk közötti váltás, sok méhcsalád elpusztult, s csak májusra­ várható, hogy a megmaradtak újra megerősödnek, és a megszokott mennyiségben kezdenek mézet előállítani – árulta el lapunknak Bíró Péter. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Heves megyei szaktanácsadója kifejtette, a növények jelenlegi fejlettségéhez képest elmaradtak a méhek, sok családban még nincs meg a megfelelő egyedszám, emiatt repceméz nem nagyon lesz idén, inkább tavaszi vegyes virágmézre lehet számítani.

Az utóbbi időben több méhész is panaszkodott arra, hogy a méhcsaládok gyengébbek a megszokottnál, amelyet a mező­gazdaságban használt permetező-, valamint csávázószerek okoznak. Sokak szerint a nagy hideg mellett ezen szerek is jelentős szerepet játszottak abban, hogy rengeteg méhcsalád elpusztult, akad olyan termelő, aki az utóbbi hónapokban családjai felét vesztette el.

A februári hideg megviselte a méhcsaládokat környékünkön is Fotó: Berán Dániel

– Átlagosan 80-90 családom szokott lenni, most azonban a méheim fele elpusztult. Rengeteg termelő járt hasonlóan, van, aki már azon gondolkodik, más foglalkozás után néz, mert akinek ez a főállása, azt anyagilag is jelentősen érintheti egy ilyen eset – árulta el Kerekes József. A novaji méhész aláhúzta, bár gyűjtöttek be némi repcevirágport a méhek, azt fel is használják az utódneveléshez, ezért ő sem reménykedik repcemézben. Elmondása szerint az akácméz is maximum közepes minőségű lehet majd, s esetleg nyárra lesznek majd újra erejük teljében a méhcsaládok.

– Ha újra megerősödnek a családok, akkor hozzá lehet majd kezdeni a szaporításukhoz, ez úgy történik, hogy egy családot kettéválasztunk – ezt jellemzően nyáron szoktuk megejteni, amikor van elég méz – s a frissen szétválasztott családok újra meg tudnak erősödni – részletezte a méhész. Kerekes József arról is szólt, bár kevesebb mézre lehet számítani, áremelkedés nem várható, hiszen nagy a verseny a termelők között, mindenkinek az a célja, hogy megtartsa vevőkörét.

A méhésztársadalom támogatása érdekében nemrégiben készült egy úgynevezett mézjelentés is, amely olyan javaslatokat fogalmaz meg, melyek segíthetik a húszezer emberre becsült magyar méhésztársadalmat. A dokumentumban szó van többek között arról is, hogy a méhészeknek magasabb ­anyagi támogatásra lenne szüksége, valamint, hogy a külföldről érkező mézeket komolyabban kellene ellenőrizni. A jelentést az Európai­ Parlament március 1-jén elfogadta, másfél év múlva születhetnek jogszabályok a dokumentum alapján.

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában