heves megye

2017.07.27. 15:01

Visszatérnek a szalakóták a park területére

Egyre több szalakótát látnak viszont a színes gyűrűk leolvasásának segítségével a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának területén.

Május közepétől tértek vissza a telephelyre a telelőterületekről, így a munkatársak is kíváncsiak voltak, hány madarat tudnak egyedileg beazonosítani a gyűrűk révén.

A szezon elején huszonhárom Afrikából visszaérkező szalakótát tanulmányoztak kézből a Bükki Nemzeti Park munkatársai. Ezekből tizenegynek már volt gyűrűje, ebből megállapítható az egyed kora és kikelés helye. Tavalyhoz képest megnövekedett az arány: akkor 18 kézbe került madárból 3-nak volt gyűrűje.

A gyűrűs madarak nem mutattak nagy elmozdulásokat a kikelési helyükhöz képest. Mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén volt fióka­, egy kivételével ugyanabban a Dél-borsodi Tájegységben is maradtak. A legidősebb általuk beazonosított madár 2009-ben kelt ki, a legfiatalabbak pedig egyéves madarak voltak.

Azóta megkezdték a mesterséges odúk ellenőrzését. További két madarat azonosítottak be a Dél-hevesi Tájegységen: az egyik Egerlövőről tért oda költeni, a másik Nagykátáról. Érdekesség volt egy tavaly Füzesabonyban gyűrűzött szalakóta, amely idén Romániában, Aradon költ. Ez 166 kilométeres elmozdulás a kikelési helyhez képest.

A „Szalakóta védelme a Kárpát-medencében” ­LIFE+ projekt alatt lehetőségük volt a szakembereknek nagyobb mennyiségű színes gyűrűt felhelyezniük, amelyek egyre több információt hoznak a madarakról. E nagy karakteres gyűrűket dokumentációs célt szolgáló fotó segítségével is le lehet olvasni. Ezért várják azok adatait, akik ekképp le tudják olvasni a madár lábán látható kódot.

V. M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában