kultúra

2019.04.03. 13:21

Művészeti szemléletformáló programsorozat indult Egerben

Művészeti szemléletformáló és ismeretterjesztő programsorozatra nyert támogatást idén az Arkt Építész- és Művészeti Egyesület.

Lőrincz Rebeka

Rendhagyó irodalomórát is tartottak az EKE gyakorlóiskolájában Nyári Krisztiánnal

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az első eseményt pénteken tartották Nyáry Krisztián író, irodalmár és Hevesi Judit költőnő részvételével.

Az egyesület négy pillérre építette fel egész éven átívelő programtervét, melyet az Eszterházy Károly Egyetem, az általános és középiskolák bevonásán túl az érdeklődő nagyközönség előtt is nyilvánossá kíván tenni olyan események erejéig, mint amilyen a pénteken megtartott közönségtalálkozó is.

– Egerben három helyszínen szerveztünk rendhagyó irodalomórát: délelőtt a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban, ahol Hevesi Judit költőnővel Fodor Beáta irodalomtanár beszélgetett, és az Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolájában, ahol Márkus Róbert Zsolt vezető tanár fogadta Nyáry Krisztián irodalomtörténészt – osztotta meg lapunkkal Gergelyi Erna, az Arkt Építész- és Művészeti Egyesület művészeti vezetője. – Bár ezeket a programokat a diákoknak szántuk, délután mindkét íróval találkozhattak és beszélgethettek az érdeklődők az Arkt Művészeti Ellátó közösségi terében.

Az író-olvasó találkozó egyúttal felvezető programja volt egy egész éven átívelő műhelyfoglalkozás-sorozatnak is, mely a 12 hónap 12 parafrázis címet viseli, s az Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolájának tanárát, Fejes Adriennt felkérve szervezett meg az egyesület.

Rendhagyó irodalomórát is tartottak az EKE gyakorlóiskolájában Nyári Krisztiánnal
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Huszonöt diákot invitáltak meg erre a programra, olyan gyerekeket, akik érdeklődőek, nyitottak a vizuális művészetek, és a festészet formanyelve iránt – fejtette ki Gergelyi Erna. – Nem hagyományos műhelymunkát tervezünk: vendégelőadók meghívásával, interaktív programokkal szeretnénk az irodalmat, zenét, művészettörténetet, kultúrát közelebb hozni az alkotó gyerekekhez. Természetesen ezeket a ráadásprogramokat nyitottá tesszük minden érdeklődő számára – tette hozzá.

A projekt részeként az általános és középiskolák tanulóit megszólítva az egyesület arculattervező pályázatot is indít, mely során a résztvevők közvetlen élőhelyük, azaz a város és intézményei, mindenki által használt közterei vizuális és arculati világát gondolhatják újra. – Természetesen nem műszaki terveket várunk, hanem a diákok sajátos nézőpontját, gondolatait szeretnénk előcsalni, megismerni – mondta Gergelyi Erna. – A művekből kiállítást is rendezünk, a nyerteseket pedig megjutalmazzuk például olyan lehetőségekkel, hogy betekintést nyerhetnek egy profi grafikai stúdió munkájába.

– Alkotásra buzdítjuk ugyanakkor az egyetemistákat is: az ő feladatuk a Markhot Ferenc kórház közösségi tereinek művészi szempontú újragondolása, dekorálása lesz, a betegek és a dolgozók életminőségének, közérzetének javítása érdekében – fejtette ki Gergelyi Erna. Az Arkt Építész- és Művészeti Egyesület vezetője hozzátette, már egyeztettek ez ügyben a kórház igazgatójával, aki nagy örömmel fogadta a kezdeményezést.

A negyedik pillére a programsorozatnak a Gárdonyi-kert arculati koncepciójának kidolgozása lesz, ezzel viszont már hivatásos művészeket szeretne megszólítani az egyesület. Az idén a területen zajló fejlesztések kapcsán megfogalmazódott az az igény is, hogy a teljes kert, és a benne működő különböző társaságok, gazdasági és civil szerveződések egy közös arculat alá rendeződjenek, a névadó művészre és a terület fizikális adottságaira való tekintettel is egységes képet mutatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!