emlékezés

2019.05.02. 13:45

A nagy író, Németh László életművét méltatták a gyöngyösi iskolában

Németh László emléke előtt tisztelegtek a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban azon az emlékünnepségen, amin részt vett az író lánya, Németh Magda is.

J. M.

Dr. Fülöp Lajos és Németh Magda közösen emlékezett az író mellszobra előtt

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A Kanadában élő, korábban pedagógusként dolgozó legidősebb Németh-lány elmondta: mindeddig nem tudott arról, milyen kivételes esemény ­fűzi Gyöngyöshöz az édesapját. Habár az író baráti kapcsolatot ápolt a város egykori gimnáziumigazgatójával, a nyelvész és néprajztudós dr. Fülöp Lajossal, Németh László Gyöngyöshöz való kötődése mégis halála után vált meghatározóvá. Ekkor az országban egyedüliként a helyi gimnáziumban vállalkoztak arra, hogy a regényíró halála után egy évvel, 1976-ban megrendezzék a Németh László-emlékülést.

Dr. Fülöp Lajos és Németh Magda közösen emlékezett az író mellszobra előtt
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A kezdeményezést azonban az akkori politikai hatalom nem nézte jó szemmel – idézte fel a történteket dr. Fülöp Lajos, aki az esemény után kénytelen volt elhagyni az iskolát és a várost is.

A nyelvész ünnepi köszöntőjében méltatta Németh László munkásságát, és egyúttal az utolsó magyar polihisztornak nevezte őt, akinek szavára, példájára odafigyeltek kortársai. Németh Magdával közösen ezután megkoszorúzták Németh László mellszobrát a Berze Nagy János Gimnáziumban. Ez az intézmény volt az, amely elsőként állított emléket a jelentős írónak az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!