ma történt

2019.07.10. 11:30

39 éve halt meg Egri István színész, főiskolai tanár, író, publicista

Egerben járt iskolába, innen lett a művészneve Egri.

Heol

1975-ben a Magyar Rádió stúdiója, az előtérben Kozák András és Egri István, hátul Darvas Iván színművészek

Forrás: Fortepan

Ma, pontosan 39 éve, 1980 július 20-án halt meg Egri István színész, színházi és rádiós rendező, főiskolai tanár, író, publicista, érdemes és kiváló művész, aki Klein István néven született. Megélhetési gondok miatt nagyszülei nevelték.

1975-ben a Magyar Rádió stúdiója, az előtérben Kozák András és Egri István, hátul Darvas Iván színművészek Fotó: Fortepan/ Adományozó: Szalay Zoltán

Egerben járt iskolába, innen lett a művészneve Egri. Fiatalon az izgalomtól dadogni kezdett, saját magát kezelte légzőgyakorlatokkal és lassú olvasással. Mestere, Ódry Árpád a szakmán kívül arra is tanította, hogy az idegrendszert próbáló pályát csak tisztes polgári háttérrel lehet sikeresen művelni.

Örkényi Éva és Egri István 1960-ban Fotó: Fortepan/ Adományozó: Szalay Zoltán

Sikeres színész volt, amikor a zsidótörvények miatt eltiltották a munkától, ekkor publikálni kezdett és színészeket készített fel szerepekre, majd előbb munkaszolgálatra, később Auswitzba vitték, ahonnan nagyon rossz egészségi állapotban, de visszatért.

Moliére: Úrhatnám polgár című művének felvétele. Az első sorban Fónay Márta, Darvas Iván és Agárdy Gábor színművészek, jobbról a második Egri István rendező a 70-es években Fotó: Fortepan/ Adományozó: Szalay Zoltán

A színházakat államosították, gyakran változott a munkája, több színház vezetője is volt: Pesti színház, Belvárosi színház, a Vígből Néphadsereg színházának átnevezett színház, Petőfi Színház. Határozott személyisége miatt nem könnyen fért össze más vezetőkkel, valamint a politikai háttér szándékai is szerepet játszottak életében. Ahol megfordult, ott erős társulatot formált és jó előadásokat állított színpadra. Később a József Attila színház és a Madách Színház, majd a Nemzeti Színház tagja lett. Emlékezetes rendezése a Bolond lány Domján Edittel a főszerepben. Nyugdíjasként a Madách Színházban játszott és a Zeneakadémián tanította az énekeseke színpadi szereplésre.

Szabó Magda – Kármán József: Fanni hagyományai című darabjának próbája 1965-ben: Egri István rendező, Sztankay István és Törőcsik Mari színművészek Fotó: Fortepan/ Adományozó: Kotnyek Antal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!