irodalom

2020.05.22. 07:30

A dicsőséges pozsonyi csata rejtelmeit is feltárja az egri író

Bakacsi Ernő legújabb kötete a pozsonyi csatáról a könyvhétre jelenik meg.

Jámbor Ildikó

Bakacsi Ernő most egy krimin dolgozik Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Bakacsi Ernő lajosmizsei születésű, de sok évtizede Egerben élő mezőgazdász, nyugdíjas éveit régi álma megvalósítására fordította. Könyveket ír, mégpedig az életből merített tapasztalatait, történelmi élményeit veti papírra. Írt a II. világháború utáni időszakról, a téeszesítésről, 1956-ról, rejtélyekről és küzdelmekről a szocializmus időszakában. Az idei Ünnepi Könyvhétre már az egri írónak 22. kötete jelenik meg.

Idén Ünnepi Könyvhét nem lesz, vagy legalábbis nem úgy, ahogy megszoktuk, sátrakkal, kitelepülésekkel, dedikálásokkal. A tervezett bemutató elmarad. Ennek kapcsán beszélgettünk a szerzővel. Történelmünk egy kevéssé tanított, de annál jelentősebb eseményét rögzítette regényes formában. A 907-ben lezajlott pozsonyi csata dicsőséges történetét írta meg Árpád álma címmel.

– Miként esett a választása éppen a történelmünk eme homályban tartott időszakára?

– A téma izgatott elsősorban. Nem tanultunk erről iskoláskorunkban, mert egészen egyszerűen nem tanították. Régi könyvekből, s többek között az egri múzeumi szakember, autodidakta történelemkutató Kárpáti János, valamint Tóth Sándor ugyancsak egri hadtörténész előadásaiból hallottam erről. Ha ezt a csatát annak idején nem nyerjük meg mi, magyarok, akkor egészen egyszerűen eltűnünk a történelem színpadáról, s ma nem vagyunk.

– Milyen források álltak rendelkezésére a kevesek által ismert kor felderítéséhez?

– Végeztem előtte természetesen egy kis kutatómunkát, s kiderült, hogy több olyan mű is született e tárgyban, melyek közül néhány sajnos roppant felületes. Cei-Bert Róbertnek van egy műve, s az említett két egri szerzőnek is. Emellett a korabeli, illetve a néhány évszázaddal későbbi történetírók utalásaira is támaszkodhattam. Kitaláltam egy sémát, egy keretet, de az abban mozgó szereplőim valós történelmi alakok. Például az ellenséges sereg főparancsnoka Leopold, a bajor őrgróf. Az ő alakjára, jellemzésére például A pápaság története című munkában akadtam rá. Elolvastam persze Szörényi Levente rockzenész lelkes történelemfeltáró munkáját is, s ez is ösztönzőleg hatott rám.

Bakacsi Ernő most egy krimin dolgozik Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Tudjuk, hogy Szörényi Levente is, ahogy mások is Árpád fejedelem feltételezett sírját keresik.

– Igen, több elmélet is született erre. Keresik a Duna mentén, a Pilisben, sőt még az egyik Heves megyei település határában is, meg a Csepel-sziget környékén. Fontos szerepet tulajdonítanak Ópusztaszernek, ahol Árpád népe első országgyűléseit tartotta. Az nagyban előrelendítené az ismereteinket, ha megtalálnák Árpád vagy Tarhos sírját. Egyes történetmesélők szerint a pozsonyi csatában maga Árpád nem is vett részt, hanem ő a háttérben maradt, fiai Tarhos, Üllő és Jutas vezették az ütközetet. A források szerint mintegy fele annyian voltak, mint a kialakuló német–római birodalmat képviselő bajor–német ellenség százezres serege. Ez volt első megütközésünk a nyugati terjeszkedéssel. Mi, mint ismeretes, Bizánccal is kapcsolatban voltunk ebben az időben, ugyanis kerestük a támogatókat a megmaradásunkhoz.

– Kíváncsivá tesz, miként lehet mindezt egy történetmesélős formában megjeleníteni. Bizonyára van szerelmi szál is a regényben…

– Igen, akad benne ilyen is, de ez csupán mellékszál. Csepel lánya a regényemben a hódítás tárgya. A történelmi miliő életre keltésében pedig a magyar nyelv volt a segítségemre. Sok olyan szavunk van, melyek honfoglaláskori tisztséget, foglalkozást őríznek. Ilyen a bacsó, ami juhászt jelentett, a tőzsér, ami marhakereskedőt, a jáger, ami vadász. Kerestem, és gyűjtöttem e kifejezéseket. A felderítőket fürkészeknek nevezem, és van néhány „találmányom”, ami így is lehetett volna.

– Ez a könyv már elkészült, most jön ki a nyomdából. Jelenleg mivel foglalkozik, mit ír?

– Novellákat, külön álló történeteket. Az utóbbi időben már ebből is született egy kötetre való. Irodalmi folyóiratokban az Agriában, a Partiumban, a Magyar Múzsában jelennek meg. Most olyasmibe vágtam a fejszémet, amibe eddig nem. Krimit írok, de erről nem szeretnék többet elárulni, még nekem is újdonság.

– Az egri kötődésű Kaiser Lászlóval, a Hungarovox Kiadó vezetőjével rég együttműködnek.

– A könyveimnek sok magánszemély is a támogatója. A barátaim, ismerőseim, akik ismerik az írásaimat, jó szívvel segítenek. E kötethezhez negyvenheten anyagilag is hozzájárultak. Ezúton is köszönöm nekik e gesztust. Az ő nevük megjelenik majd a kötetem legvégén, ahogy máskor is szokott.

– Ködöböcz Gábor, az Eszterházy Károly Egyetem irodalomtörténésze, az Agria folyóirat főszerkesztője így ír önről: „A szerző mértéktartóan stilizált világa nagy felületen érintkezik a valósággal, a látszólag magunk mögött hagyott, de nagyon is velünk, bennünk élő történelemmel. Szereplői az élet minden területéről jönnek, néhányukat még ismerhetjük is.”

– Igyekeztem a történeti hűséghez ragaszkodni, és ezúttal is az emberi hitelességhez igazodtam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!