eger

2021.07.20. 10:55

Idén is megválasztották az egri érsek borait

Az Egri Főegyházmegye területén lévő hegyközségek előzetes zsűrizés után három-négy bort küldtek be a választásra tíz kategóriában, amelyeket dr. Ternyák Csaba érsek vezetésével kilenc atya bírált. Gál Lajos borász jelentette be a nyertes italokat.

Sz.Sz.I.

Az Egri Érsek Bora 2021 címet elnyert borok bemutatója az Érseki Palotában

Fotó: Márkus Attila M-A

Kedden az érseki palota pincéjében ünnepélyes keretek között kihirdették az Egri Érsek Bora címet az idén elnyert borok listáját.

Ficzek László, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az ez évi választás különlegességét a bor és az eucharisztia összekapcsolódása adja, hiszen a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus esztendeje a mostani. Az immár sorozatban hetedik borválasztásra az egri főegyházmegye területének hegyközségei tíz kategóriában küldtek be előzsűrizett nedűket, ezekből választotta ki a legjobbakat egy kilenc atyából álló testület dr. Ternyák Csaba érsek vezetésével. A győztes borok termelői a palackjaikon viselhetik az elismerő címkét.

 

Gál Lajos, a választás szervezésében segítő borász elmondta, hogy egy pincészet több borral is nevezhetett, így több címet is nyerhet. Ezután bejelentette a kiválasztott fajtákat.

A Bükki hegyközség borai közül a Gallay Pince 2019-es Gallay Kabarja, a jászsági nedűk közül a Túri Pince 2020-as évjáratú cserszegi fűszerese nyert. A mátrai fehérborok versenyét a Dubicz Borászat 2018-as Sárhegy olaszrizlingje, a rosé kategóriát Maróti Attila 2020-as mátrai roséje nyerte. A száraz tokaji borok közül a Tokaj Excellence készítette 2016-os vintage hárslevelű, az édes borok között a Péter Pincészet 2017-es, Tokaji Fordítás nevű bora viselheti a kitüntető címkét. Az egri fehérborok közül a Tarjányi Pince 2019-es Grand Cuvée Pajadosa, a vörösek sorából Thummerer Vilmos 2017-es Rébus Cuvée Superiora, a bikavérek közül a szintén Thummerer Vilmos készítette 2016-os Egri Bikavér Superior győzött.

Az egri érsek misebora kitüntető címet a Péter Pincészet 2017-es Tokaji Kabar bora viselheti.

Egri Érsek Bora 2021 – A győztesek:

BÜKK

Fehér:

Gallay Pince, Gallay Kabar 2019

JÁSZSÁG

Turi Pince, Cserszegi Fűszeres 2020

MÁTRA

Fehér:

Dubicz Borászat, Sárhegy Olaszrizling 2018

Rosé:

Maróti Attila, Mátrai Rosé 2020

TOKAJ

Száraz:

Tokaj Excellence, Vintage, Hárslevelű 2016

Édes:

Péter Pincészet, Tokaji Fordítás 2017

Péter Pincészet, Tokaji Kabar 2017 – Az egri érsek misebora

EGER

Fehér:

Tarjányi Pince, Grand Cuveé Pajados 2019

Vörös:

Thummerer Vilmos, Rébus Cuveé Superior 2017

Bikavér:

Thummerer Vilmos, Egri Bikavér Superior 2016

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!