Filmvilág

2022.01.25. 14:14

Oscar-jelölt, Európa-díjas produkciók érkeznek Egerbe

Egy hétvégét dokumentumfilmeknek szentelhetünk.

Sz. M. L.

Balról jobbra: Berényi Tamás, dr. Taskó Tünde és Minczér Gábor Beküldött fotó

- Nagy öröm számunkra, hogy csatlakozhatunk a hétvégén esedékes Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválhoz. Ez talán jele annak, hogy a járvány kezd alábbhagyni, hiszen már tavaly nekifutottunk ennek a rendezvénynek, ám a pandémia miatt nem tarthattuk meg. Reméljük, ezen túl minden évben részt veszünk az eseményen –  fogalmazott Berényi Tamás, az Agria Film Kft. ügyvezetője. 

 

- Örülök, hogy egy teljes hétvégét dokumentumfilmeknek szentelhetünk. Péntektől három nap alatt hat filmet láthatnak. A produkciókat félórás beszélgetés követi, amelyet a filmek nagyköveteivel folytathatnak a nézők – ismertette. Hozzátette, a pontos vetítési rend  és az előzetesek az egermozi.hu honlapon elérhetőek.

 

Sós Ágnes, a fesztivál egyik alapítója videóüzenetben kívánt az egri nézőknek jó mozizást. Kiemelte, hogy Oscar-jelölt, Európa-díjas produkciók érkeznek a városba.

 

Minczér Gábor alpolgármester elmondta, az önkormányzat úgy látja, a város újabb színfoltja lesz a fesztivál.

 

– Egernek szüksége van arra, hogy a kulturális palettáját bővítse. A fiatalok most is kedvezményes, ezer forintos jegyeket válthatnak – húzta alá.

 

Dr. Taskó Tünde, az egri egyetem oktatója, A köd gyermekei vietnami dokumentumfilm nagykövete kiemelte, a rendezőnő három éven át gyakorlatilag a helyszínen élt. A film mélyszegénységben és hagyománytisztelő környezetben élő főhősét tizenkét éves korától követi, bemutatja, hogyan esik meg vele a menyasszonyrablás tradíciója. Kiemelte, a dokumentumfilm a valóság ábrázolása a művészet eszközeivel, s reméli, a hétvége hozzájárul a műfaj népszerűsítéséhez. Habár olykor távoli kultúrákat mutatnak be, mégis tükröt tarthatnak társadalom bármely tagja elé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!