Egri csillagok

2022.10.16. 09:42

Egri szuperhősök lépnek fel az MVM Dome-ban

Újabb gigaprodukcióra készül a Nemzeti Színház társulata és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

HEOL

Egri szuperhősök az MVM Dome-ban

Forrás: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház

Október 20-án mutatják be az MVM Dome-ban az Egri csillagok című előadást, amely a két kulturális intézmény együttműködésével valósult meg 2018-ban - számolt be róla a Magyar Nemzet. Mint írták: A minden eddiginél hatalmasabb térben gyakorlatilag egy új produkció születik majd. A rendkívüli bemutató egészen közel esik Gárdonyi Géza halálának centenáriumához, az író ugyanis 1922. október 30-án hunyt el. Az előadás így az ő emléke előtt is tiszteleg.

Az MVM Dome-ban a mintegy 1800 négyzetméteres játéktéren, több száz fős szereplőgárdával, hatalmas apparátussal, és – Székely László tervezésében – teljesen új díszletek között mutatják be az alkotók a produkciót.

Az impozáns, összesen 13 500 fémlemezkével borított díszletelemekkel, valamint a kellékekkel és a jelmezekkel tíz kamion érkezik majd az előadás helyszínére a héten, ahol megkezdik az építést, vasárnapra pedig már a helyükön lesznek a látványelemek. Összességében mintegy tíz kőszínházi előadás közönsége, azaz 6359 néző fogja megtölteni a csarnokot, az ülőhelyek mellett 12 kerekesszékes hely is kialakításra kerül.

A Nemzeti Színház sajtóközleményéből közleményből kiderül az is, hogy a nagyszabású produkciót Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója álmodja újra a minden eddiginél hatalmasabb térben. Az Egri csillagok a teátrum egyik legsikeresebb előadása, több mint 50-szer játszották már a színház nagyszínpadán.

Vidnyánszky Attila ezzel kapcsolatban elmondta, erről a léptékről vannak már korábbi tapasztalatok, hiszen a Csíksomlyói passiót mintegy 30 ezer ember jelenlétében játszották el Csíksomlyón, a hegynyeregben.

– Az Egri csillagok adaptációját a Nemzeti Színházban eddig mintegy 30 ezren látták, ennyi gyerekből lett kicsit egri vitéz, és azt remélem, még sok tízezret szólítunk meg ezután is – tette hozzá a direktor.

A Bornemissza Gergely szerepében látható Berettyán Nándor egészen különleges érzésnek tartja, hogy ennyi ember előtt játszhat, de nagy felelősségnek is.

– A Covid után különösen példaértékű lesz, hogy egy ilyen szép történettel tömegeket lehet a színházba csábítani. Szeretem az ilyen csúcstámadásokat – mondta el a színész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!