Egri Bikavér Ünnepi Napok

2022.10.18. 17:30

Több száz palack egri bikavért falaznak be Dobó várában + fotók

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. Idén pedig új időszámítás kezdődik azzal, hogy megújítják a borvidék kiemelt borának nevét viselő rendezvényt.

M. H.

Elindult a többnapos rendezvénysorozat

Forrás: Huszár Márk/HMH

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozatot október 18-a és 29-e között rendezik meg. A hat önálló esemény több egri helyszínen mutatja meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől a gálavacsorán át a sétáló kóstolókig. Szakítottak az elmúlt évek sátras rendezésével, s a programsorozat méltóságteljesebb, csak a bikavérről szól.

Lőrincz György, a St. Andrea Borászat tulajdonosa, Bolyki János, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok borásza, Soltész Gergő, az Ostorosbor Pincészet tulajdonosa, Ifj. Lőrincz György, borász és Ifj. Gál Tibor, borász 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A rendezvénysorozat október 18-án az Egri Bikavér Napjával indult. Ez alkalomból ünnepélyes keretek között bikavérrel töltött palackokat falaztak be az egri várba a helyi borászok, majd egy szimbolikus időpontban, az 1552-es ostromra emlékezve 15 óra 52 perckor bikavérrel koccintottak a helyszínre érkező borkedvelőkkel.

Elkezdődtek az Egri Bikavér Napok.
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A keddi várbeli sajtótájékoztató Farkas László, a Hegyközségi Tanács elnöke elmondta: céljuk a megújulás volt, többnapos programsorozattal kívánják népszerűsíteni a borvidék zászlósborát. Október 21-én rendezik meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumában az Egri Bikavér Gálaestet. A nagyszabású presztízsrendezvény középpontjában a négyfogásos, bikavérre hangolt ünnepi vacsora áll. Az ünnepi eseményen adják át az Egri Bikavérért-díjat, melyet az a gasztronómiában, borkereskedelemben dolgozó szakember vehet át, aki munkájával kiemelkedően támogatta az egri bikavér ügyét. Ugyanezen a napon délelőtt felavatják az Egri Bikavér Parkot a Szépasszony-völgyben.

Az egri hungarikumra épülő gasztronómiai rendezvénysorozat központi eseménye az Egri Bikavér Nagykóstoló, melyet október 29-én rendezünk meg – mondta.

Ünneplik az egri bikavért
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke köszöntőjében kiemelte, az egri bikavér áldás, mely a borvidék jövőjét biztosítja. Hangsúlyozta, méltó helyszínen indult az ünnepségsorozat. 

Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója kiemelte, büszkeség, hogy részesei lehetnek a napoknak. 

Majoros Attila borász, Soltész Gergő, az Ostorosbor Pincészet tulajdonosa és dr. Gál Lajos, az Egri Bikavér Lovagrend örökös nagymestere 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője emlékeztetett, az egri bikavér az egyetlen bor, mely hungarikum, így méltán ünnepelhetjük.
– Köszönet jár a borászok összefogásának, kívánom, hogy alkossanak együtt értékteremtő közösséget – húzta alá.

Több száz palack egri bikavért falaznak be a várban
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Minczér Gábor, Eger alpolgármester kiemelte, az egri bikavér nívója és kultúrája a borászoknak köszönhető. A híres egri vörösbor napján elismerő díszoklevelet kapott Gál Lajos és ezzel tisztelték meg a nemrég elhunyt Thummerer Vilmos emlékét is. Borlovaggá avatták Soltész Gergőt és Majoros Attila borászokat.

30 év múlva bonthatják ki a borokat
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!