Költészet

2023.02.26. 16:37

Fiatalosan viszik házhoz a diákoknak Petőfit az egri színészek

A 200 éve született Petőfi Sándor előtt tiszteleg a Gárdonyi Géza Színház társulata azzal az irodalmi összeállításával, melyet középiskolák fiataljaihoz visznek el. A tantermi előadásról a rendezővel, Fehér Istvánnal beszélgettünk.

Fehér István szerint közelebb viszik a diákokhoz Petőfi költészetét

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

- Színházunk a novemberi közgyűlési határozat értelmében - takarékossági intézkedések miatt - a tervek szerint március 14-ig zárva tart, de erre az időre sem szerettünk volna elszakadni a közönségtől. A Bartakovics Béla Közösségi Házba terveztük a Madách 200 bemutatót, illetve az Égig élő paszulyt a gyerekeknek, de szerettünk volna eljutni a középiskolás korosztályhoz is egy tantermi előadással. Így született meg a rendhagyó irodalmi óra ötlete, mely a 200 éve született Petőfi Sándor előtt tiszteleg. A szándékunk az, hogy megmutassuk a fiataloknak Petőfi költészetének sokszínűségét, és azt, hogy bár 1823-ban született, mégis nagyon mai költő, nyelvezetének modernsége, gondolkodásmódja közel áll a ma emberéhez. Olyan formában zajlik az előadás, mintha a poéta most szólna közvetlenül hozzánk, mintha egy mai slam poetry hallgatói lennék. Ezzel a rendhagyó órával épp az ő közvetlenségét szeretnénk átadni. Nagyon intim közegben zajlik az előadás, hiszen ott vagyunk a fiatalok között. Engedjenek maguk közé, erre törekszünk. Eddig négy alkalmon vagyunk túl, de már lehet érezni, hogy minden találkozás más lesz. 

- Mely művekből válogattak?

- Petőfi az alatt a néhány év alatt, amíg őt költőként is számon tartjuk, nagyon termékeny alkotó volt, hiszen közel 800 verset írt. Válogatásunk központi témája a születés, szerelem, halál, így az összeállítás megszerkesztésekor a gyermek-szülő viszonyra, a Szendrey Júliához és a szabadsághoz való kapcsolatára fókuszáltunk. Kollégáim maguk is fiatal művészek, akik a hozzájuk korban közel álló diákságot könnyebben meg tudják szólítani. Az előadás zeneszerzője Nagy Barbara kolléganőnk, aki kiváló érzékkel és szakmaisággal állította össze a zenei anyagot. A résztvevő kollégák Barbin kívül: Babócsai Réka, Nagy Adrienn, Raikovich Viktória, Csathó Norbert és Szőke Olivér.

- Hány előadást terveznek?

- 12 nap alatt több mint harminc alkalommal megyünk el a város különböző középiskoláiba, emellett a Bródy Sándor Könyvtárban, az EKKE könyvtárában és egy ózdi középiskolában is vendégeskedünk. Intézményünk nyitása után a színházi kötelezettségek miatt a kollégák elfoglaltabbak lesznek, de a terv az, hogy ősszel ismét folytatjuk a Petőfit. Várjuk az iskolák jelentkezését, bízunk abban, hogy még több helyre eljutunk majd ezzel a rendhagyó irodalomóránkkal. 



 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!